Cana de ceai poate înlocui cafeaua de dimineata, dar poate avea si nenumarate alte avantaje. In acest articol poti afla care sunt cateva dintre cele mai populare ceaiuri medicinale si ce beneficii are fiecare dintre ele.
Ceaiul de menta
Ceaiul de menta este foarte gustos si aromat, motiv pentru care a devenit, probabil, una dintre cele mai populare infuzii de plante. Efectele sale tonice il fac sa fie o alegere preferata de catre cei care isi doresc sa combata starile de epuizare fizica, dar menta are si beneficii pentru sistemul respirator si digestiv.
Uleiurile esentiale au o actiune eficienta asupra aparatului respirator si efect bronhodilatator, ceea ce duce la cresterea concentratiei de oxigen. Menta este un bun digestiv si reduce spasticitatea intestinului, contribuind la vindecarea diareei.
Mirosul de menta combate oboseala, creste vigilenta si ajuta la tinerea sub control a anxietatii.
Ceaiul de galbenele
Consumul de ceai de galbenele este foarte popular in randul persoanelor care sufera de gastrita si ulcer, datorita efectului cicatrizant pe care il are infuzia preparata din aceasta planta. In plus, galbenelele au un efect antispastic puternic, ceea ce le recomanda in cazul indigestiilor, al tulburarilor gastro-intestinale si al colicilor biliare.
Ceaiul de galbenele poate fi folosit si extern pentru tratarea hemoroizilor, a ranilor si arsurilor, a faringitelor virale si bacteriene. Infuzia de galbenele este eficienta in leucoree si infectii vaginale si grabeste cicatrizarea si vindecarea.
Ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ceai, adeseori folosit ca si panaceu. El calmeaza si induce un somn placut, profund si linistitor, fiind una dintre primele alegeri in cazul persoanelor care sufera de insomnii.
Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, musetelul este folosit frecvent pentru aplicatii cutanate. Se pare ca musetelul amelioreaza crampele menstruale si ca ar avea un rol in reglarea glicemiei.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru proprietatile sale digestive si antiemetice. El este folosit de catre femeile insarcinate care lupta cu greturile matinale, dar este eficient si in cazul raului de miscare sau al mahmurelii.
Cele mai citite articole
Printre beneficiile mai putin cunoscute ale ghimbirului se numara cele asupra sistemului imunitar, a carui actiune o sustine. Bogat in antioxidanti, ghimbirul pare sa aiba unele proprietati anticanceroase, protejand in acelasi timp impotriva bolilor cardiovasculare.
Ceaiul de hibiscus
Hibiscusul are o aroma placuta si este un compus frecvent intalnit in numeroase tipuri de ceaiuri deoarece este o sursa bogata in antioxidanti. Eficienta sa este remarcabila in special in domeniul reglarii metabolismului lipidic, caci el creste nivelul colesterolului bun si il scade pe cel al colesterolului rau. In plus, la persoanele diagnosticate cu diabet, ceaiul de hibiscus ajuta la reglarea nivelului de trigliceride serice.
Ceaiul de salvie
Salvia are efecte pozitive asupra functiei cognitive si se pare ca e implicata in prevenirea efectelor placilor de amiloid care stau la baza aparitiei bolii Alzheimer. Salvia imbunatateste memoria si sustine buna dispozitie.
Exista un studiu care demonstreaza ca ceaiul de salvie ajuta la corectarea nivelului de lipide serice si protejeaza impotriva aparitiei cancerului de colon.
Ceaiul de macese
Ceaiul de macese este foarte bogat in vitamina C si in fitonutrienti cu efect antiinflamator. De fapt, persoanele care sufera de artrita reumatoida si de osteoartrita sustin ca o cura cu ceai de macese le amelioreaza durerile si le ajuta sa se simta mai bine.
Macesele sunt eficiente si in gestionarea greutatii corporale. Un studiu desfasurat pe parcursul a 12 saptamani a aratat ca 32 de persoane obeze care au consumat ceai sau extract de macese au reusit sa isi scada indicele de masa corporala si cantitatea de grasime din zona abdomenului.
Ceaiurile din plante sunt sarace in calorii si pot fi gasite intr-o mare varietate de arome si parfumuri. Cele mai multe dintre ele au efecte benefice pentru sanatate, pe care medicina moderna a inceput sa le cuantifice si sa le accepte. Indiferent daca esti deja un pasionat bautor de ceai sau daca abia te familiarizezi cu acest ritual, testeaza infuziile mentionate in acest articol.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea afisat la 8.08.2022