Cuvântul „dans”  provine dintr-un vechi cuvânt german „danson”, care înseamnă „a se întinde”. Tot dansul este format din întindere și relaxare. Mușchii sunt tensionați pentru a sări și apoi relaxați, deoarece facem ceea ce sperăm că va fi o aterizare blândă și grațioasă. Dansul trebuie să fie organizat; nu este suficient să sări peste podea cu furie sau emoție. Dansul este o modalitate de exprimare a emoțiilor cuiva printr-o succesiune de mișcări disciplinate de ritm.

De ce sunt dansurile diferite? 

De ce sunt dansurile diferite?

Un specialist a sugerat de ce există atât de multe dansuri se află parțial în mediul dansatorilor: mediul natural în care trăiesc. Comparați viața unui locuitor dintr-un sat de munte cu viața unui fermier din valea largă de mai jos.

Locuitorul de munte trăiește printre dealuri prea abrupte, prea accidentate și prea pietroase pentru ca culturile să poată crește; totuși, dealurile sprijină oile, caprele sau vitele suficient de pătrunzători pentru a scăpa de tufele împrăștiate de iarbă printre pietre. Pentru a supraviețui aici, trebuie să fie un vânător sau păstor, care parcurge mulți kilometri pe zi peste țara cea mai aspră, cu ochii ridicați spre versanții dealului. El dezvoltă simțul de a sta în alertă și merge cu greutatea pe degetele de la picioare. Dansurile pe care le-ar inventa cel mai probabil ar fi primăvara,  în care bărbații ar arunca femeile în sus în aer. Dansurile lor ar ocupă foarte puțin spațiul (numim adesea aceste „rutine de sufragerie”, deoarece ocupă foarte puțin spațiu pe ringul de dans și, probabil, au fost coregrafate în camera de zi foarte mică a cuiva).

Călărețul trăiește pe o întindere plană de sol bogat, unde culturile cresc abundent. Întreaga sa viață poate fi dedicată tendinței acelorași obiceiuri, cu ochii aruncați în jos pe pământ, sub picioarele sale, în timp ce el plutește, seamănă sau culege. Călărețul dezvoltă o cale de rulare lentă și grea și merge cu greutatea pe întregul picior. S-ar putea să dezvolte dansuri de alergare care ocupă mult teren.

Inceputurile dansului

Inceputurile dansului

Cele mai citite articole

Impulsul la dans poate să fi existat la primate timpurii înainte de a evolua la oameni.  Dansul a fost o parte importantă a ceremoniei, ritualurilor, sărbătorilor și divertismentului încă de dinainte de nașterea celor mai vechi civilizații umane. Arheologia oferă urme de dans din timpuri preistorice, cum ar fi stânca din Bhimbetka, în vârstă de 30.000 de ani, adăpostește picturi din India și picturi morminte egiptene care înfățișează figuri dansatoare din sec. 3300 î.Hr. Multe forme de dans contemporan pot fi identificate în dansuri istorice, tradiționale, ceremoniale și etnice din perioada antică.

Originile dansului de balet pot fi urmărite în curțile renașterii italiene din secolul al XV-lea. Maeștrii de dans ar învăța pașii către nobilime, iar curtea ar participa la spectacole ca o formă de divertisment social. Această practică a continuat timp de câteva secole. În secolul al XVII-lea, baletul curtean a atins apogeul sub stăpânirea regelui Ludovic al XIV-lea

Până în secolul al XVIII-lea, baletul migrase de la curțile regale franceze și italiene în Opera Operei din Paris, sub direcția atentă a compozitorului / dansatorului Jean-Baptiste Lully. Lully a căutat să dezvolte baletul într-o artă mai serioasă. Sub influența sa, baletul a fost transformat într-o artă recunoscută care a fost interpretată mai degrabă de dansatori profesioniști decât de curteni.

Dansul ca și poveste

Dansul ca și poveste

Dansul spune adesea o poveste, iar această calitate reprezentativă oferă o altă legătură cu imitația. De exemplu, în dansurile astronomice ale Egiptului antic, preoții și preotesele, însoțite de harpe și țevi, au oferit evenimente semnificative în povestea unui zeu sau au imitat modele cosmice, precum ritmul nopții și al zilei . Africa, Asia, Australasia și Europa dețin toate tradiții de lungă durată pentru dansuri mascate, în care interpreții înfățișează personajul asociat cu masca și înfățișează povești religioase. Nativii americani au multe dansuri de animale, cum ar fi dansul de bivoli, care a fost gândit să ademenească  turmele de bivoli în apropierea satului și dansul de vulturi, care este un tribut adus acestor păsări venerate.

Au fost puse în evidență de-a lungul timpului avantaje evidente ale studierii dansului; obezitate redusă, o sursă distractivă de exerciții fizice, tensiune arterială sănătoasă și nivel de colesterol și contribuția la menținerea unui stil de viață echilibrat. Există dovezi semnificative din punct de vedere clinic potrivit cărora copiii care participă activ la artele spectacolului petrec mai puțin timp stând în fața ecranului computerului jucând jocuri și, prin urmare, prezintă un risc mai mic de a dezvolta probleme de sănătate. Copiii care petrec mai mult de două ore pe zi pe timpul petrecerilor legate de ecran au un risc ridicat de a dezvolta probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea. Astfel, în zilele noastre, una dintre cele mai ușoare și distractive metode de a face un copil să-și creeze un stil de viață sănătos este de a-l îndruma să urmeze cursuri de dans pentru copii. 

Impactul învățării creative asupra copiilor este enorm. Promovează importanța muncii în echipă și a incluziunii sociale într-o manieră subtilă, dar directă. Părinții recunosc că încrederea și abilitățile de comunicare sunt vitale pentru fericirea și succesul viitor al copiilor lor. Un copil care are ocazia să studieze dansul devine mai interesant, mai expresiv și motivat.

Cele mai citite articole