Firmele de recuperarea creantelor preiau datoriile unor creditori sau ii reprezinta pe acestia in activitatea de colectare a datoriilor de la debitori. Recuperatorii se folosesc de scrisori si apeluri telefonice pentru a contacta debitorii care au intarziat plata ratelor/facturilor si incearca sa-i convinga sa ramburseze ceea ce li se cuvine.
Atunci cand o firma de recuperare nu pot ajunge la debitor pe baza informatiilor de contact furnizate de creditorul initial, aceasta cauta mai departe, folosind software-uri si anchetatori privati. De asemenea, pot efectua cautari pentru activele unui debitor, cum ar fi conturile bancare si de intermediere, pentru a determina capacitatea de rambursare a debitorului.
Recuperatorii pot colecta datorii neplatite catre birourile de credit, incercand sa convinga datornicii sa plateasca, explicandu-le acestora ca datoriile pot afecta grav scorului de credit al clientului, care reprezinta un indicator de risc pentru viitoarele credite.
Un recuperator de datorii trebuie sa se bazeze pe debitor pentru recuperarea creantelor si nu va avea acces la contul bancar al acestuia, chiar daca ii cunoaste numerele de cont, cu exceptia cazului in care se obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens. Asta inseamna ca instanta poate obliga un debitor sa ramburseze o anumita suma unui anumit creditor. Pentru a face acest lucru, o firma de recuperare trebuie sa-l trimita pe debitor in judecata inainte ca termenul de prescriptie sa se aplice si sa obtina o hotarare judecatoreasca impotriva lui. Aceasta hotarare permite unui recuperator sa inceapa o poprire asupra salariului si conturilor bancare, dar recuperatorul trebuie sa ia legatura cu angajatorul si banca debitoare pentru a solicita banii.
Firmele de recuperarea creantelor iau legatura si cu debitorii rau-platnici impotriva carora au obtinut o hotarare judecatoreasca. Chiar si atunci cand un creditor castiga in instanta, poate fi dificil sa recupereze banii. Alaturi de sechestru pe conturi bancare sau autovehicule, recuperatorii datoriilor pot incerca sa execute silit o proprietate sau sa forteze vanzarea unui activ.
Cele mai citite articole
Cum actioneaza recuperatorii cu reputatie
Recuperatorii de creante au o reputatie proasta pentru ca hartuiesc clientii. Legea privind practicile de recuperare a creantelor limiteaza modul in care firmele de recuperare pot colecta o datorie pentru a le impiedica sa fie abuzive, nedrepte si inselatoare si exista recuperatori care au grija sa nu incalce legile privind protectia consumatorilor.
Iata la ce va puteti astepta de la un recuperator cu experienta si reputatie buna.
In contact cu debitorii, un recuperator care se va comporta corect, asa cum sunt cei de la Kruk Romania, va fi cinstit, respectuos si va respecta legea. Dupa ce faceti o solicitare in scris pentru verificarea unei datorii despre care ati fost contactat, care este dreptul dvs. legal, recuperatorul va suspenda activitatile de colectare si va va trimite o notificare scrisa a sumei datorate, numele companiei careia i-o datorati si cum s-o platiti. Daca recuperatorul nu poate verifica datoria, nu va mai incerca sa o incaseze de la dvs. De asemenea, acesta va spune birourilor de credit ca datoria este contestata sau va solicita eliminarea din raportul de credit.
Daca recuperatorul lucreaza ca intermediar pentru un creditor si nu detine datoria dvs., va anunta creditorul ca a incetat demersurile de recuperare pentru ca nu a putut verifica datoria.
De asemenea, un recuperator cu experienta nu va va hartui, nu va va ameninta si nu va va trata diferit din cauza rasei, sexului, varstei sau a altor caracteristici ale dvs. Nu vor face public nici o datorie pe care o aveti sau nu vor incerca sa va insele pentru a recupera o datorie si nici nu se vor preface ca sunt agenti de ordine amenintandu-va cu arestare. De asemenea, nu te vor contacta inainte de ora 8:00 sau dupa ora 21:00 fara permisiunea dvs.