De ce este dăunător să îți ajuți prietenii cu un împrumut?

Cel mai probabil, cel puțin jumătate dintre voi veți spune că prietenia nu se măsoară în bani, iar dacă un prieten îți cere un împrumut, îl vei ajuta cât poți de mult.

Dar dacă te gândești bine, îți vei aminti măcar câteva cazuri în care un prieten apropiat ți-a cerut un împrumut și nu l-a rambursat. Acest prieten este încă apropiat de tine sau relația ta s-a răcit cu mult timp în urmă?

Din păcate, în cel puțin 90% din cazurile în care împrumuți bani unei rude sau unui prieten, prietenia pe care ai construit-o ani de zile dispare doar din cauza unui împrumut neplătit.

Imaginează-ți că cel mai bun prieten ți-a cerut un mic împrumut. Vrei să-l ajuți (ceea ce are perfect sens) și să-i oferi banii de care are nevoie. Sunteți de acord asupra timpului în care trebuie să vă ramburseze împrumutul. Totul este încă bine. Dar se apropie momentul rambursării, apoi trece, iar prietenul tău nu numai că nu returnează banii, dar începe să te evite. Și te enervezi din ce în ce mai mult pe prietenul tău în fiecare zi, pentru că l-ai ajutat când a avut nevoie, iar acum nu este corect cu tine.

Cele mai citite articole

Pe de altă parte este prietenul tău, care nici nu a uitat că îți datorează bani, dar nu îți poate returna banii în perioada în care v-ați pus de acord. Așa că încetează să te sune sau evită să viziteze locurile în care probabil că te va întâlni. Te evită pentru că se simte vinovat că ți-a trădat încrederea.

La urma urmei, chiar dacă îți vei primi banii înapoi în timp, prietenia ta nu mai este aceeași și nu va mai fi niciodată la fel de puternică ca înainte.

Cum să-ți păstrezi prietenia dacă tot decizi să dai un împrumut urgent?

 În momentul în care acordați împrumutul, trebuie să acceptați că acesta nu vă va fi rambursat. Dacă puteți accepta că dând bani nu-i veți mai vedea, relația voastră nu va avea de suferit și totul este în regulă.

Dobândă – Aceasta opțiune este mai greu de implementat, mai ales între prieteni, dar este necesară, deoarece înainte de a-ți cere un împrumut, probabil că prietenul tau a încercat sa ia un imprumut din toate locurile posibile la care s-a gândit. Dar dacă i se refuză un împrumut în alte locuri înseamnă că este instabil financiar și dacă îi dai banii fără dobândă, pierzi. Cu toate acestea, oricât de aproape ar fi fost de tine, prietenul tău a fost suficient de nerezonabil încât să i se refuze un împrumut de către toate băncile și companiile de credit.

Sursă: credite-nebancare.eu

Cele mai citite articole