Cel mai bun mod de a îți proteja dinții și gingiile este să adopți obiceiuri bune, cum ar fi să te speli pe dinți de două ori pe zi și să mergi la dentist la fiecare 6 luni. Persoanele cu zâmbete frumoase și dinți curați înțeleg valoarea stomatologiei preventive.
Însă nu este niciodată prea târziu să preiei controlul asupra sănătății tale bucale, motiv pentru care iată câteva sfaturi pentru a avea dinți și gingii sănătoase.
Evită alimentele și băuturile dulci
Dacă dinții tăi se simt aspri, cu denivelări sau te confrunți cu candidoza bucala, este posibil să te confrunți cu placa dentară. Placa se alimentează cu zahăr și îl folosește pentru a produce acid care cauzează carii. Este posibil să simți placa mai ales după ce mănânci alimente cu zahăr.
De aceea e important să verifici mereu etichetele de pe produse, deoarece adesea alimente pe care le consideri sănătoase, nu sunt bune pentru dinții tăi. Tot alimentația nesănătoasă poate provoca afte pe buze. Limitarea alimentelor și băuturilor zaharoase te va ajuta să eviți mai ușor problemele de sănătate.
Folosește ața dentară măcar o dată pe zi
Cele mai citite articole
Placa dentară se poate acumula în zone unde periuța de dinți nu poate ajunge. De aceea este important să cureți spațiile interdentare minim o dată pe zi pentru a preveni acumularea în aceste zone. Ajută și la prevenirea formării cariilor între dinți, astfel că poți evita surprizele neplăcute de la următoarea vizită la dentist.
Folosește apă de gură o dată pe zi
Apa de gură ajută în îndepărtarea oricăror urme de resturi sau particule de alimente, care ar putea rămâne după spălat pe dinți și folosit ața dentară. Poți cere sfatul stomatologului pentru a te ajuta în alegerea unui tip potrivit nevoilor tale.
Evită fumatul și alcoolul
Fumatul este unul din cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătatea orală. Fumatul provoacă pătarea dinților, acumularea de tartru, boli ale gingiilor și chiar pierderea danturii. În plus reduce capacitatea de vindecare în cazul problemelor orale. Alcoolul de asemenea poate fi devastator pentru dinți. Acesta usucă gura și reduce producția de salivă, ceea ce permite bacteriilor si plăcii dentare să se dezvolte. Alcoolul poate fi bogat și în zahăr și acid, ceea ce duce la formarea cariilor și în cele din urmă pierderea dinților.
Mergi la dentist de două ori pe an
Așa cum am menționat la început, pe lângă periatul dinților de două ori pe zi, trebuie să mergi regulat la dentist. Medicul stomatolog nu numai că va îndepărta tartrul și poate verifica apariția cariilor, dar va indentifica la timp eventualele probleme, oferind soluții de tratament.
Sănătatea orală este la fel de importantă ca sănătatea fizică și mentală. Așa că merită toată importanța, pentru a nu te confrunta cu probleme mai serioase în timp.