Fiind realizate pentru scopuri distincte, proprietatile vopselelor pentru interior sunt diferite in comparatie cu cele ale vopselelor pentru exterior. De exemplu, vopseaua de exterior trebuie sa fie rezistenta la umiditate si la razele soarelui, iar pentru interior se folosesc anumite tipuri de vopsele ce nu se murdaresc usor si pot fi curatate rapid. Pentru a intelege mai bine deosebirile dintre aceste doua tipuri de produse, este important sa explicam mai in detaliu cum acestea difera una de cealalta.
Vopsea de interior vs exterior: Informatii de baza
Toate vopselele sunt formulate pornind de la aceleasi ingrediente de baza: rasini, aditivi, solventi si pigmenti.
Componentul care determina ca vopseaua sa fie lichida este solventul, ingredient ce se evapora odata ce vopseaua se usuca, ramanand restul componentelor – aditivii, pigmentii si rasinile. Pigmentul este ingredientul ce-i da vopselei culoare. Aditivii, pe de alta parte, ofera produsului diferite proprietati, prezum rezistenta la mucegai. Rasinile, realizate de obicei din silicon, acrilic sau epoxidic fac ca vopseaua sa adere la suprafata pe care este aplicata.
Cele mai citite articole
Atat in cazul vopselelor de exterior, cat si a celor de interior, pigmentii si solventii prezinta similaritati. Pentru exterior, se poate folosi vopsea pe baza de apa sau pe baza de ulei, insa pentru interior produsele pe baza de ulei nu sunt recomandate din cauza mirosului si a faptului ca sunt mai dificil de curatat.
Care sunt diferentele dintre vopselele de interior si cele de exterior?
Chiar daca exista numeroase deosebiri subtile intre aceste doua tipuri de produse, diferenta principala este rasina folosita. Asa cum am mentionat mai sus, rasina este componentul care face ca vopseaua sa adere la suprafata pe care este aplicata.
Vopseaua de exterior trebuie sa reziste la umezeala si la schimbari semnificative de temperatura. De asemenea, trebuie sa reziste decolorarii, zgariturilor si ciupiturilor. Din aceste motive, rasinile folosite in fabricarea acestor vopsele trebuie sa fie mai moi. Pentru vopselele de interior, schimbarile bruste de temperatura nu sunt, de obicei, o problema. Asadar, rasinile folosita la realizarea acestor produse pot fi mai rigide.
Caracteristicile vopselei pentru exterior
- Vopseaua de exterior este deseori expusa conditiilor meteo nefavorabile, de aceea trebuie sa ofere protectie impotriva umezelii cauzate de precipitatii si decolorarii cauzate de razele ultraviolete ale soarelui. Mai mult, trebuie sa impiedice dezvoltarea ciupercilor.
- Rasinile folosite pentru fabricarea acestor vopsele fiind moi, produsele sunt flexibile si nu crapa, nu se zgarie, nici nu se ciupesc cu usurinta in atunci cand se contracta si se expandeaza in urma schimbarilor de temperatura.
Caracteristicile vopselei pentru interior
- Acest tip de vopsea este folosit, printre altele, pentru oferirea unui aspect placut. In acelasi timp, are proprietati care ajuta la prevenirea formarii igrasiei.
- Vopseaua de interior este, preferabil, lavabila, simplu de curatat si intretinut.
- Este formulata astfel incat sa fie rezistenta la abraziune si la pete si este mai delicata in comparatie cu cea pentru exterior.
- Este de preferat ca vopseaua pentru interior sa contina cantitati mici de compusi organici volatili sau sa nu contina deloc astfel de substante, pentru a reduce riscurile pe care acestea le au pentru sanatate.
Acestea sunt diferentele principale dintre vopselele de interior si cele de exterior. Cunoscand aceste detalii, vei sti sa alegi produsul potrivit in functie de locul in care urmeaza sa-l aplici.