Atunci când vorbim despre boli cu transmitere sexuală, ne referim la o categorie de afecțiuni care se transmit atât prin intermediul contactului sexual, cât și prin contact cu secrețiile genitale. Sunt cunoscute peste 20 de astfel de boli, diagnosticate, în special, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.

Principala cauză o reprezintă contactul sexual neprotejat, însă, există și o sumedenie de factori favorizanți. Contactul sexual cu parteneri multipli, relațiile sexuale cu parteneri „de ocazie”, o boală de aceeași natură suferită anterior și neglijarea igienei intime sunt cei mai importanți factori de risc. Nu în ultimul rând, trebuie menționată și lipsa unei educații sexuale adecvate în rândul adolescenților.

Bolile cu transmitere sexuală se împart în patru categorii, în funcție de agenții patogeni care le generează.

Boli cauzate de bacterii

Din această categorie fac parte câteva din cele mai frecvent întâlnite boli cu transmitere sexuală.

  • gonoreea – simptomele apar după câteva zile de la contactul sexual și se manifestă prin secreții galben-verzui la nivelul organelor genitale, senzație de usturime sau durere în timpul urinării, inflamarea uretrei și prurit în zona genitală. Dacă boala nu este tratată, simptomele dispar treptat, după 8 săptămâni, lăsând impresia că boala s-a vindecat de la sine. În realitate, aceasta a trecut într-o nouă fază. S-a cronicizat. Tratamentul este pe bază de antibiotice prescrise de medic, iar, cu cât acesta se aplică mai repede, cu atât perioada de vindecare este mai scurtă.
  • Sifilisul – poate fi primar, secundar sau terțiar. În cazul sifilisului primar, în zona genitală apare o pată roșie care începe să erodeze țesutul, transformându-se, apoi, într-o ulcerație. În sifilisul secundar, simptomele apar între 3 și 6 săptămâni sub forma unor mici pete de culoare roz pal. Totodată, pot apărea simptome asemănătoare gripei, precum dureri de cap, dureri musculare și articulare rinoree.

Boli cauzate de protozoare

Cele mai citite articole

Protozoarele sunt organisme unicelulare, care trăiesc solitar sau în colonii și pot fi cauza unor probleme de sănătate.

  • Tricomonaza – este provocată de parazitul Trichomonas vaginalis, care se transmite prin contact sexual de la o persoană purtătoare. Simptomele apar în interval de 5-25 de zile și constau în scurgeri genitale, prurit și iritații, durere la urinat precum și dureri în timpul actului sexual. Se tratează cu un medicament antiinfecțios, fiind recomandat ca ambii parteneri să se prezinte la medic, chiar dacă doar unul dintre ei are simptome.

Boli cauzate de paraziți externi

Paraziți externi sunt cei care trăiesc la suprafața pielii iar apariția lor e favorizată în special de o igienă precară.

  • Scabia – este denumirea mai doctă pentru râie, boală ce poate fi contractată și în urma contactului sexual cu o persoană contaminată. Se manifestă prin mâncărimi în zona genitală, în zona toracică și la nivelul mâinilor. Se tratează cu diferite creme sau loțiuni, care trebuie prescrise de un medic.

Boli cauzate de virusuri

În această categorie, intră cele mai grave boli cu transmitere sexuală, unele dintre ele incurabile.

  • infecția cu HPV – în cazurile cele mai fericite, aceste infecții duc la apariția negilor genitali, dar, cel mai mare risc este reprezentat de apariția cancerului de col uterin.
  • SIDA – mult timp a reprezentat cea mai temută boală cu transmitere sexuală, fiind cauzată de infecția cu virusul HIV. Pentru SIDA nu există un tratament care să o vindece, însă, medicamentele actuale au capacitatea de a inactiva virusul și a stopa, astfel, evoluția bolii.
  • Hepatitele B și C – sunt boli care atacă ficatul, iar pacienții infectați pot trăi mulți ani cu o astfel de formă de hepatită fără a simți vreun simptom. În tot acest timp, virusul afectează ficatul și atunci când apar primele simptome, acesta este distrus într-o proporție semnificativă.

Deși, apar în urma contactului sexual, infecțiile urinare nu intră în categoria bolilor cu transmitere sexuală, întrucât, pot avea mai multe cauze, iar activitatea sexuală este doar una dintre ele.

Cele mai citite articole