Astăzi tot mai multe persoane apelează la bănci pentru un credit, în perioade când posibilitățile financiare nu sunt satisfăcătoare sau în momentul achiziționării unei locuințe. Fie că este vorba de cumpărarea spațiului în sine sau de amenajarea unei noi locuințe, creditul bancar te poate ajuta pe moment să rezolvi o problemă. 

Dar, odată cu acest credit, vin și alte responsabilități. Plata lunară a ratei, care de multe ori se întinde pe mai mulți ani este una dintre cele mai importante aspecte privitoare la un credit. Cu toate acestea, dacă anumiți clienți au parte de o îmbunătățire a situației financiare, se poate să se ramburseze o parte din sumă sau întreaga sumă înainte de termenul final al contractului. Pentru a beneficia de acest demers, este o perioadă optimă în care se poate face acest lucru.

Rambursarea anticipată se face cu acordul băncii, iar condițiile apar în contractul creditului. Ca și proceduri, trebuie să contactezi compania cea oferit împrumutul, iar atunci se va calcula o sumă a rambursului. Se va realiza un grafic de rambursare, care poate fi individualizat după suma de care dispui sau alte preferințe.

Cele mai citite articole

Procedeul rambursării nu trebuie să fie unul complicat sau extrem de greu. În funcție de modalitatea prin care ai făcut împrumutul, tot așa se va putea face și rambursarea anticipată. Având în  vedere durata contractului, rambursarea pentru un credit ce se întinde cu rate lunare pe o perioadă lungă de timp, exista două variante: scăderea ratei lunare sau scurtarea perioadei de plată, respectiv modificarea termenului final de încheiere a contractului. De obicei, fiecare bancă va prefera prima variantă, pentru că astfel nu se modifică nici procentul de dobândă, dar indicat ar fi să se aleagă cea de-a doua opțiune, căci prin diminuarea perioadei de plată, vei achita mai rapid și vei scăpa de luni întregi de plată cu dobândă.

Înainte de a alege rambursarea anticipată, trebuie să ai în vedere și aspecte precum bugetul tău și cheltuielile tale lunare. Trebuie să îți păstrezi niște economii și să calculezi totul foarte bine înainte de a te bucura de scurtarea perioadei de plată sau de minimalizarea ratei lunare.

Dacă te-ai decis și ai ales varianta aceasta, ai mai multe beneficii privind această rambursare. În primul rând, banca nu va mai percepe dobânzi lunare pentru suma achitată, clientul plătind doar comisionul, în concordanță și cu detaliile din contract. Alt beneficiu este scurtarea perioadei de plată, astfel contractul va fi încheiat mai rapid. Dacă ai ales varianta de micșorare a plății lunare, vei scăpa de stresul de lună de lună a ratei, aceasta devenind o cheltuială obișnuită.

Sursă: ATEBANK

Cele mai citite articole