Te-ai uitat vreodată în bucătăria unui restaurant popular? Aburul este peste tot, bucătarii aleargă aparent aleatoriu și este un vacarm de neimaginat. Categoric, pentru a pregăti o sută de mese pe zi, ai nevoie de o bucătărie care să reziste la o astfel de încărcare, să accelereze unele procese și să asigure siguranța celor care sunt angajați în aceste procese. 

Este o realitate că, după deschiderea unei unități de catering, proprietarul se va confrunta cu multe sarcini zilnice dificile. Tocmai de aceea, designul corect al bucătăriei profesionale, conceput așa de la bun început, este cheia succesului și de aceea acest aspect trebuie abordat cu maximă responsabilitate. 

Compania TC Romania Crown Cool pot ajuta clienții interesați în demersul lor de proiectare bucătării profesionale la niște niveluri optime pentru activitatea ce o desfășoară.

Zona unei bucătării profesionale este împărțită de obicei în două zone: 

  • un spațiu util;
  • un spațiu de trecere. 

Echipamentele și alte stocuri necesare se află pe suprafața utilă

Zona de trecere este proiectată astfel încât să aibă o lungime optimă și din orice loc și clipă să fie posibil să părăsești rapid incinta bucătăriei, dacă situația o impune. 

Tot pentru optimizarea spațiului, se recomandă să se amplaseze, de exemplu, o friteuză lângă un tăietor de legume, un cuptor cu aburi combinat lângă un aragaz etc. Acest lucru va permite angajaților să nu-și creeze dificultăți unul altuia în timpul lucrului. 

Bucătăria este împărțită în mai multe secțiuni, în funcție de procesele în desfășurare în ele: 

  • zona fierbinte – necesară pentru prepararea felurilor principale, dar și a diverselor aperitive calde; 
  • zona frigorifică – necesară pentru a găti salate, aperitive reci, bucăți și alte feluri de mâncare care nu au nevoie de încălzire; 
  • zona de spălare – locul de colectare al vaselor murdare, spălarea și preluarea din nou a acestora pentru a fi refolosite. 
  • laboratorul de cofetărie – conceput pentru coacerea diverselor deserturi; 
  • zona de depozitare – destinată depozitării alimentelor și băuturilor; aici pot fi instalate și diverse echipamente frigorifice; 
  • zona de distribuție – necesară pentru afișarea preparatelor gata preparate.

Fiecare unitate HoReCa necesită anumite echipamente tehnologice și este foarte important să le amplasezi corect. 

În primul rând, trebuie proiectate elementele de alimentare cu apă, canalizare, alimentarea cu gaz și electricitate. Acestea trebuie să fie accesibile și amplasate în locurile optime pentru specificul activității. 

De asemenea, antreprenorul trebuie să se decidă asupra meniului, de aici pornindu-se în a face planuri referitoare la ce echipamente să se cumpere și în ce cantitate. 

După ce meniul este aprobat, este bine să se elaboreze o hartă tehnologică pentru fiecare articol. Astfel, este posibil să se asigure funcționarea neîntreruptă a zonelor din bucătăria profesională și livrarea la timp a preparatelor către clienți chiar și în orele aglomerate.

Caracteristici de design

Cele mai citite articole

Este posibil să se asigure o funcționare eficientă a bucătăriei profesionale doar dacă procesele de gătit sunt planificate corect. 

Când orice produs ajunge la depozit, acesta este verificat pentru a fi în conformitate cu standardele. 

Alimentele perisabile și congelate sunt plasate în echipamentele frigorifice, așa că trebuie să calculezi corect numărul și felurile lor.

Zona caldă a bucătăriei trebuie să aibă echipamente termice. Fără ele este imposibil să ne imaginăm vreo bucătărie profesională. Este necesar să se prevadă livrarea rapidă a produselor de la spațiul în care se prepară la zona de distribuție. 

Deoarece echipamentul termic mărește temperatura din interiorul bucătăriei profesionale, este necesar să se instaleze și un sistem puternic de ventilație. 

Pe lângă ventilație, mai este importantă și lumina naturală, alături de cea artificială cât mai adecvată. 

Cum să aranjezi echipamentele în funcție de proiect? 

De regulă, mașinile de gătit, cuptoarele cu convecție, friteuzele, plitele sunt combinate în linii modulare, iar echipamentul este amplasat de-a lungul pereților. 

Unitățile frigorifice sunt amplasate de-a lungul marginilor încăperii, la capătul liniei modulare. 

Echipamentele frigorifice sunt amplasate la începutul liniei, deoarece aici se depozitează majoritatea produselor. Mesele de lucru de obicei nu au nevoie de apă, gaz sau electricitate, așa că pot fi amplasate în centru. 

Datorită acestui aranjament, se vor putea evita accidentele, rănile și coliziunile dintre angajații ce lucrează în bucătărie. Indiferent de amenajarea și amplasarea echipamentelor profesionale HoReCa, în bucătărie trebuie asigurat un spațiu suficient pentru deplasarea în siguranță și nestingherită a personalului, precum și pentru deplasarea echipamentelor grele, a ustensilelor etc. 

Ia legătura cu specialiștii de la TC Romania Crown Cool pentru detalii și comenzi de echipamente profesionale de top!

Cele mai citite articole