Daca urmeaza sa achizitionati un sistem de irigare prin picurare, s-ar putea sa credeti ca doar caracteristicile sistemului conteaza. In realitate, pentru a va asigura ca optati pentru cel mai potrivit sistem de irigatii, trebuie sa luati in considerare dimensiunea si tipul gradinii, dar si tipul de sol. Toti acesti factori au o importanta la fel de mare atunci cand achizitionati un sistem de irigatie prin picurare.

Dimensiunea gradinii

Dimensiunea gradinii va determina configuratia sistemului si kitul de care aveti nevoie. Pentru gradinile mai mici, un singur kit este adesea suficient pentru a instala un sistem eficient de irigare prin picurare. 

Gradinile mai mari pot necesita lungimi suplimentare de tuburi si emitatori sau se pot lua in considerare alte sisteme de irigatii agricole. Multe persoane se inteleg mai bine cu doua sisteme separate, amplasate in locuri diferite in gradina, care functioneaza in momente diferite ale zilei. 

Tipuri de plante

Diferite specii de plante sau de culturi necesita cantitati diferite de apa. In functie de ceea ce cresteti, s-ar putea sa obtineti mai multe avantaje de la un sistem de emitatori in linie si o sursa punctiforma. Un mare avantaj al sistemelor de irigatii prin picurare este dat de flexibilitatea lor. Daca este proiectat corect, un singur sistem poate uda o mare varietate de plante. 

Tipul solului

Cele mai citite articole

Exista mai multe tipuri diferite de sol, printre care argilos, nisipos, lutos, cu mult mal sau cu multa turba, toate cu un continut nutritiv si caracteristici de drenaj diferite. Este important de stiut ce tip de sol aveti in gradina, astfel incat sa puteti alege cel mai bun sistem de irigare prin picurare pentru a va indeplini propriile cerinte. 

In general, solul de gradina este un amestec destul de armonios dintre toate aceste tipuri de sol si tinde sa ofere un amestec bun de nutrienti si capacitati de retinere a apei. Daca udati paturi inaltate cu flori, cu plante aromatice, salate sau legume, pline cu pamant de gradina, nu ar trebui sa intampinati probleme cu un sistem de irigare prin picurare. 

Debitul

Odata ce ati determinat ce culturi sau plante veti creste si solul pe care il aveti in gradina, puteti banui cerintele de apa ale plantelor si puteti alege sistemul potrivit de irigare. Chiar si plantele cu nevoie redusa de apa pot suferi in soluri cu drenare rapida, care se usuca in ritm accelerat. In acest caz, va trebui sa mariti dimensiunea emitatorilor cu sursa punctuala sau sa utilizati tuburi in linie cu o distanta mai apropiata dintre emitatori. 

De obicei, este indicata o distanta de maximum 20 de cm intre emitatori. Mai puteti lua in considerare modificarea solului cu ingrasamant sau cu muschi de turba pentru a spori cantitatea de nutrienti si pentru a incetini drenajul. 

Plantele cu nevoie mare de apa in soluri slab drenate pot avea, de asemenea, de suferit daca sunt udate excesiv. Intr-o astfel de situatie, cel mai indicat este sa montati tuburi in linie cu o distanta de 20-25 cm intre ele pentru a impiedica supraudarea plantelor. Tot pentru a spori drenajul, puteti sa adaugati nisip in sol. 

Cele mai citite articole