Înainte de a alege o formulă de lapte praf, părinţii care sunt interesaţi deopotrivă de sănătatea bebeluşului, dar şi de bugetul personal, trebuie să facă o analiză clară a formulelor de lapte disponibile pe piaţă la momentul actual, printre care un rol important în alegerea celei mai bune formule de lapte praf – preţ este elementul cheie al deciziei părinţilor.

Ieftin şi bun sau bio şi scump? Cum trebuie ales laptele praf pentru bebeluşi?

Laptele praf pentru bebeluşi trebuie ales cu mult simț de răspundere de către mama, fiind o decizie extrem de personală renunţarea la alăptare şi folosirea exclusivă a formulelor de lapte în acest sens. Deşi Organizația Mondială a Sănătăţii recomandă hrănirea exclusivă cu lapte matern până la vârsta de 6 luni şi continuarea până la vârsta de 2 ani, nu întotdeauna acest lucru este şi posibil, iar copilul va avea nevoie de un supliment de acizi graşi, de vitamine şi nutrienţi importanţi asiguraţi de laptele praf.

Există pe piaţa mai multe variante şi formule de lapte praf, printre care variante mai ieftine şi accesibile părinţilor că şi preţ, dar şi variante mai scumpe, bio sau organice, din ingrediente de cea mai bună calitate. Pentru că de multe ori calitatea este criteriul care primează, şi nu cantitatea, formula de lapte praf se alege în funcţie de ingrediente, de recomandările medicilor pediatri şi nu de preţ. Pentru a se ajunge la o concentraţie similară laptelui matern, laptele praf trebuie să fie cât mai bine tratat, iar ingredientele de bună calitate costă, ceea ce înseamnă că preţul este mai puţin important.

Tipuri şi formule de lapte praf

Laptele praf este adaptat, în primul rând, vârstei sugarului şi particularităţilor de la caz la caz, conţinând un nivel de carbohidraţi, proteine, grăsimi, minerale şi vitamine adaptat vârstei. De aceea, părinţii au la dispoziţie formule de lapte praf:

·                 de început – care se oferă copiilor de la naştere până la vârsta de 6 luni şi conţin de regulă proteina din zer, fiind adaptat nevoilor nou-născuţilor;

·                 de continuare – care sunt recomandate de la vârsta de 6 luni şi conţine mai mult fier şi mai mulţi nutrienţi decât laptele de început;

·                 de creştere – care sunt recomandate copiilor mai mari de 12 luni şi până la vârsta de 3 ani;

Cele mai citite articole

·                 speciale – care sunt recomandate copiilor care au probleme sau afecţiuni medicale.

Este important că, în momentul alegerii unei formule de lapte praf, părinţii să verifice dacă:

·                 este îmbogăţit cu fier şi cu minerale;

·                 este îmbogăţit cu acizi graşi esenţiali;

·                 este îmbogăţit cu probiotice şi prebiotice;

·                 nu are coloranţi, conservanţi, arome sau adaos de zahăr.

Formulele de lapte praf îmbogăţite cu fier sunt recomandate copiilor, deoarece fierul este un nutrient esenţial în primii ani de viaţă, prevenind apariţia anemiei, în timp ce probioticele şi prebioticele ajută sugarul să îşi dezvolte flora intestinală bună.

Cele mai citite articole