Care sunt alimentele bogate în fibre și cum le gătești delicios

Fibrele vegetale joacă un rol esențial în asigurarea sănătății organismului. Acestea trec prin tubul digestiv nedigerate, deoarece omul nu conține enzime care să le poată procesa. Odată ajunse la nivelul colonului, fibrele vegetale reprezintă sursă importantă de hrană pentru bacteriile de la acest nivel care asigură sănătatea tranzitului intestinal.

Anumite tipuri de fibre pot promova, de asemenea, pierderea în greutate, scăderea glicemiei și a colesterolului rău (LDL) din sânge și joacă un rol important în prevenirea apariției calciului. Din păcate, există statistici care confirmă faptul că multe persoane nu respectă aportul zilnic de fibre recomandat (14 grame de fibre/1000 de calorii consumate).

Descoperă care sunt alimentele bogate în fibre și cum să le gătești delicios.

1.      Legumele

Cele mai citite articole

În general, legumele au cel mai mare conținut de fibre vegetale. Într-o plantă, fibrele joacă un rol esențial în asigurarea poziției verticale, în conducerea apei și transportul substanțelor hrănitoare. Fibrele sunt, din punct de vedere chimic, poliglucide, adică lanțuri lungi de atomi de carbon consolidate prin legături specifice. Toate legumele conțin fibre, iar acestea pot fi gătite în foarte multe moduri. Totuși, încearcă să eviți prăjirea sau fierberea lor excesivă, deoarece își pierd din conținutul de fibre. Pregătirea lor la grătar sau la aburi este o alegere mult mai bună când vine vorba de a găti alimente bogate in fibre.

2.      Fructele

De asemenea, după cum probabil era de așteptat, fructele sunt la fel de bogate în fibre. Pe lângă asta, asemenea legumelor, conțin și o cantitate mare de vitamine și săruri minerale, antioxidanți și compuși fitochimici care, împreună, asigură funcționarea organismului în parametri normali. Există studii care certifică și dovedesc faptul că persoanele care consumă în mod regulat fibre sunt mult mai puțin predispuse în a dezvolta cancer la colon. Pot fi consumate și crude, sub formă de salate sau sub formă de prăjituri gătite la cuptor, în tavi de copt. Important este să înveți, încetul cu încetul, să integrezi fructe și legume în alimentația ta zilnică.

3.      Cerealele

Cerealele reprezintă o altă sursă excelentă de fibre vegetale. Fie că vorbim despre ovăz, secară, grâu, orz, porumb și mei, fiecare dintre acestea poate fi parte integrantă a unui produs delicios. Spre exemplu, cea mai mare parte din tipurile de pâine din comerț este realizată din cereale rafinate, ceea ce înseamnă că, prin procedee industriale, se elimină fibrele vegetale din compoziția făinii folosite. Totuși, există și pâine integrală, mult mai sănătoasă, chiar dacă nu neapărat cea mai gustoasă. Ovăzul poate reprezenta un mic dejun deosebit de sănătos, care îți asigură necesarul caloric pentru o mare parte din zi. Poate fi gătit în multe foarte multe feluri.

Un aport adecvat de fibre asigură menținerea sănătății tranzitului intestinal. Pe lângă fibre, legumele, fructele și cereale conțin și alți micronutrienți care sunt esențiali pentru funcționarea normală a organismului. Alege să faci cele mai sănătoase alegeri și, încetul cu încetul, să-ți revizuiești modul în care mănânci. Alimentația are un impact deosebit de mare nu doar asupra stării fizice, ci și emoționale a unei persoane. Mâncând sănătos, îți vei asigura o stare generală bună, un corp puternic și o imunitate de fier!

Cele mai citite articole