Deși este considerat un spațiu neutru care deseori este neglijat la nivel de amenajare, holul poate avea un rol estetic și funcțional extrem de important pentru a crea o primă impresie uimitoare. Cu puține modificări, acesta poate deveni un colț practic, primitor și cu bun gust. Iată așadar 4 sfaturi esențiale de care să ții cont atunci când amenajezi holul de la intrare.

Acordă atenție formei holului

În funcție de forma sa, holul îți poate oferi indicii prețioase în alegerea finisajelor, a pieselor de mobilier sau a paletei cromatice. Astfel, forma este un aspect esențial de la care să pornești pentru a stabili ce idei de amenajări interioare s-ar potrivi cel mai bine în cadrul acestuia și cum să le integrezi eficient. 

Dacă ai nevoie de câteva sugestii practice, poți opta de exemplu pentru corpuri de mobilier înalte sau care redau vizual această impresie, în cazul holurilor înguste. Totodată, în cazul holurilor cu formă neregulată care ating, de exemplu, nivelul scărilor într-un colț al camerei, poți poziționa fie o piesă compactă de mobilier, fie doar câteva rafturi sau un tablou decorativ. 

Amenajează holul în funcție de dimensiune

Unele holuri au o dimensiune prea mică pentru a-ți permite să le amenajezi cu toate piesele de mobilier și decorațiunile dorite. Pe de altă parte, chiar dacă ai un hol foarte mare, nu are rost să îl aglomerezi cu prea multe elemente de mobilier sau de decor. Acestea vor supraîncărca spațiul încă de la intrarea în locuință, iar acest lucru poate limita libertatea de mișcare.

Pentru a obține un hol practic și de efect, echilibrul este întotdeauna cheia. De exemplu, poți folosi o oglindă impunătoare și o serie de lumini de perete amplasate în vecinătatea acesteia, respectiv câteva rafturi și o băncuță sau un pantofar practic pentru decorul unui hol mic. Un hol mare se poate împărți pe destinații de uz și poate fi amenajat cu un cuier, un fotoliu deosebit, o măsuță de toaletă și un pantofar cochet.

Creează armonie în asociere cu încăperea adiacentă

Cele mai citite articole

Dacă holul tău este de tip open-space și comunica ușor cu o altă încăpere, asigură-te că ai acest lucru în vedere înainte de a alege finisajele potrivite și stilul de amenajare. Un astfel de hol ar trebui întotdeauna să fie în armonie cu spațiul adiacent, iar pentru a-i oferi personalitate poți face combinații inverse. 

De exemplu, dacă holul este „legat“ de un living în stil minimalist cu pereți în nuanțe de alb și mobilier de culoare maro, poți opta pentru același stil de amenajare a holului dar inversând culorile elementelor (poți alege finisaje în nuanțe de maro și corpuri de mobilier și/sau decorațiuni albe). 

Alege elementele interioare în funcție de zona în care se regăsește holul

Holul de la intrare este diferit de cel de la etaj care face trecerea între încăperile de odihnă ale membrilor familiei. 

Așadar, în timp ce în holul de la intrare poți folosi elemente gândite pentru ocaziile de acces și părăsire a locuinței, cu scop practic (un covor absorbant pentru ștergerea pantofilor de praf, un cuier pentru amplasarea hainelor în sezonul rece, spații de depozitare pentru accesorii), cel de tranziție poate fi amenajat exclusiv cu decorațiuni și corpuri destinate unei mici pauze de relaxare (tablouri, lămpi cu picior alungit și un fotoliu, tapet), alte elemente de impact. 

Holul poate fi amenajat cu succes și transformat într-o zonă practică de accent care să ridice starea de spirit de fiecare dată când ajungi acasă sau când primești musafiri. Acordă o atenție sporită paletei cromatice și asigură-te că încăperea nu va fi una obositoare, prea încărcată. Doar în acest fel te vei bucura de un hol amenajat deosebit, care să îți ofere confortul și funcționalitatea dorite. 

Cele mai citite articole