Trăim în secolul vitezei, așa că fiecare dintre noi ne dorim să abordăm rețete care să poată fi preparate într-un timp scurt și cu efort minim. Într-o lume tot mai haotică și agitată, ne dorim cu toții să stăm cât mai puțin în bucătărie, însă fără a renunța la mâncărurile sănătoase, care îi oferă organismului toți nutrienții de care are nevoie. Alimentația joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi și, chiar dacă nu avem prea mult timp de oferit gătitului, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că hrana ne dă energie și ne ajută să funcționăm la capacitate maximă. Dacă te regăsești printre cei care numără minutele în bucătărie, îți propunem câteva idei de preparate gustoase, rapide și sănătoase.
Frittata cu legume și bacon
Acest preparat este ideal pentru micul dejun, dar poate fi consumat chiar și la prânz. Ai nevoie de ouă, bacon, legume și brânza preferate. Amestecă ouăle într-un bol, adaugă sare și piper, după care pune și brânza mărunțită. Într-o tigaie călește legumele în unt împreună cu baconul, apoi amestecă-le cu ouăle bătute. Pune compoziția într-o tavă la cuptor, timp de 15-20 de minute, iar preparatul tău este gata.
Supă cremă de legume
Cu siguranță, acestea este unul dintre cele mai simple și sănătoase preparate culinare. Pune la fiert legumele tale preferate, de exemplu cartofi, ceapă, morcovi, țelină și dovlecel. Când sunt gata, mixează-le într-un blender până când obții o cremă groasă. Adaugă sare și piper după gust, poate și un strop de smântână și, dacă preferi acest lucru, diluează supa cu zeama în care au fiert legumele până când obții consistența dorită. Servește supa cremă de legume cu crutoane crocante.
Paste cu sos alb și somon
Extrem de simplu de preparat, pastele reprezintă una dintre mâncărurile mereu la îndemână. Poți să folosești orice paste preferi – penne, fusilli, farfalle, tagliatelle, spaghetti, etc. Toate se potrivesc perfect acestui preparat! Pune pastele la fiert și, între timp, prepară un sos alb din smântână pentru gătit, ceapă, usturoi, condimente și vin alb. Când sunt gata, amestecă pastele cu sosul și pune deasupra parmezan proaspăt răzuit și somon afumat. Dacă ți se pare prea complicat, dar totuși iubești pastele, optează pentru livrarea de mâncare în Brașov, dacă locuiești în acest oraș, pentru că sunt foarte multe localuri în zonă de unde poți comanda rapid preparatele dorite.
Pește cu legume la cuptor
Am putea spune că nimic nu este mai simplu decât să gătești pește cu legume la cuptor. Tot ce trebuie să faci este să cureți peștele de solzi și să-l speli foarte bine. De preferat ar fi să folosești cod sau păstrăv, pentru că nu orice pește poate fi gătit corect la cuptor. Așează apoi peștele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar pe lângă el pune cartofi curățați de coajă și tăiați cuburi. Introdu tava la cuptor, iar după 15 minute adaugă și câteva roșii cherry pe care le stropești cu puțin ulei de măsline. Mai lasă preparatul la cuptor încă 10-15 minute, după care prânzul sau cina ta poate fi servită.
Humus cremos
Un preparat de proveniență orientală, humusul este foarte îndrăgit și la noi. Acesta se pregătește foarte ușor, este gustos și simplu de făcut de către toți cei care nu au prea mult timp la dispoziție de petrecut în bucătărie. Humusul se face în mod tradițional din piure de năut, respectiv năut din conservă mixat sau năut fiert și pasat, amestecat cu ulei de măsline, suc de lămâie, pastă de susan, sare și usturoi. Uneori, poate fi adăugat și un praf de chimion, roșii urcate tocate sau ardei copt pentru mai mult gust. Preparatul obținut se servește cu pâine prăjită, salată proaspătă sau legume crocante precum ardei, castraveți ori morcovi.
Rețetele pe care le abordezi atunci când nu vrei să petreci prea mult timp în bucătărie trebuie să fie foarte accesibile atât din punct de vedere al ingredientelor, cât și al tehnicilor de preparare. Este important să-ți păstrezi un echilibru alimentar zi de zi și să consumi întotdeauna preparate aromate, pline de savoare, care să-i ofere organismului un aport de vitamine și minerale, chiar și atunci când nu reușești să aloci prea mult timp gătitului.