Măseaua de minte este ultimul molar permanent care apare după vârsta de 18 ani şi care, la majoritatea adulţilor nu îşi dovedeşte eficiența. Acesta are ca şi principal rol masticaţia şi fărâmiţarea mâncării foarte tari, iar acum, cum mâncarea este procesată şi foarte moale, nu mai este atât de relevant pentru pacienţi.

Deşi numărul maselelor de minte este de patru, la unii oameni nu ies toate, sau nu ies normal, ci strâmb, provocând dureri groaznice. De asemenea, se întâmplă ca din cauza poziţiei în spatele cavităţii bucale, să nu poată fi igienizate în mod corespunzător sau tratate şi trebuie extrase. Măselele de minte dau dureri atât atunci când sunt afectate, cât şi atunci când cresc anormal, iar majoritatea medicilor stomatologi sunt de părere că rolul lor nu este atât de important.

Când trebuie scoasă măseaua de minte?

Potrivit specialiștilor, care asigură și derularea programelor de rezidențiat în stomatologie generală, măseaua de minte trebuie scoasă, conform specialiştilor, atunci când:

·  nu a erupt complet, a rămas jumătate din măsea în gingie, lucru care duce la inflamaţii, abcese, gingivite, carii sau complicaţii;

·  a erupt în poziţii anormale infectând limba, alţi dinţi sau interiorul obrajilor;

·  înghesuie alţi dinţi şi provoacă modificări în felul în care arată dantură;

Cele mai citite articole

·  provoacă dureri şi este cariata sau suferă de alte afecţiuni;

·  este afectată de abcesul dentar;

·  nu este igienizata în mod corespunzător sau îngreunează şi igiena molarului din faţa sa;

·  durerile pe care le da măseaua de minte sunt de nesuportat.

În urma extracţiei molarului de minte nu este necesară inserarea unui implant dentar, acesta fiind necesar pentru restul dinţilor cu rol funcţional în masticaţie, nu pentru măseaua de minte. În urma unei radiografii de mandibulă, se va observa dacă există molari de minte afectaţi şi dacă este nevoie să fie îndepărtaţi. Cei care sunt susceptibili să provoace probleme în timp trebuie să fie îndepărtaţi cât mai devreme, în jurul vârstei de 25 de ani, când osul este încă elastic şi rădăcinile nu sunt complet formate, însă extracţia se poate realiza la orice vârstă, fără dureri mari.

Ce presupune extracţia molarului de minte?

Extracţia molarului de minte este la fel ca şi extracţia oricărui alt molar, cu menţiunea că molarul de minte are nevoie de o perioadă mai îndelungată de recuperare. Extracţia molarului de minte inclus poate reprezenta o intervenţie mai delicată, în rest medicul stomatolog nu va avea probleme în a extrage aceasta măsea, mai ales dacă a erupt deja.

De cele mai multe ori, molarii de minte nu prezintă semne foarte supărătoare, de aceea este indicat că oamenii să meargă la medic pentru un consult de rutină şi acolo se vor lămuri dacă molarul de minte este foarte cariat. Dacă molarul de minte nu este scos, acest lucru nu numai că le creează dureri şi neplăceri, ci şi sângerări masive, amorţeala maxilarului, infecţii constante şi până la urmă va fi necesară prezentarea la medic.

Cele mai citite articole