A cumpăra un set nou de anvelope pentru iarnă sau care să poată fi folosite în toate anotimpurile se poate dovedi o provocare pentru conducătorii auto începători. Aceştia nu sunt în temă cu tot ce înseamnă alegerea anvelopelor, a pieselor auto ce trebuie schimbate, de cele mai multe ori au nevoie de ajutor specializat sau de o mână întinsă de prieteni mai experimentaţi pentru a nu da greş cu alegerea făcută.

Selectarea anvelopelor potrivite pentru autoturism este un exerciţiu între preţ, timp de folosire şi siguranţă, punându-se accentul pe toate aceste criterii. Cert este că anvelopele trebuie înlocuite, conform legislaţiei în vigoare, cel puţin de două ori pe an cu cele potrivite anotimpului. Anvelopele performante şi eficiente se dovedesc a fi cele special concepute pentru vara şi iarna, în timp ce anvelopele all-season sunt mai puţin recomandate pentru că nu au o durată de viaţă foarte mare, fiind folosite pe toate condiţiile de vreme.

Ce sunt cauciucurile M+S? Ce îţi spune acest marcaj?

Atunci când întâlnesc cauciucuri M+S, conducătorii auto începători cu siguranţă se întreabă ce semnifică acest marcaj, pe ce perioadă pot fi folosite cauciucurile şi care sunt caracteristicile acestora. Anvelopele care au acest marcaj sunt performante, eficiente, satisfac cele mai mari nevoi ale conducătorilor începători, oferindu-le acestora siguranţă în trafic şi eficientă la frânare pe carosabilul ud, pe drumurile care sunt acoperite cu gheaţă şi zăpadă, sau noroi.

Anvelopele M+S sunt alese, în primul rând, în funcţie de dimensiunile înscrise în cartea autovehiculelor. Aceste dimensiuni trebuie respectate pentru a nu întâmpina probleme din punct de vedere al compatibilităţii cu autoturismul, al asigurării RCA sau ITP. Mai mult decât atât, anvelopele M+S trebuie să aibă un diametru ce coincide cu cel al jantelor, astfel încât să se evite accidentele.

Anvelopele M+S sunt recomandate pentru anotimpul rece, în care carosabilul este ud şi alunecos, dar pot fi folosite, dacă sunt all season, şi vara, cu menţiunea că se vor toci foarte repede şi nu vor mai asigura o aderentă atât de mare pe şosea. Anvelopele M+S sunt foarte importante pentru că:

·  reprezintă un mijloc de contact al autovehiculului cu carosabilul, oferind performanţa în frânare şi în tracţiune;

·  suporta greutatea autoturismului şi încărcăturii, mai ales dacă presiunea din anvelope şi structura lor sunt respectaţi;

Cele mai citite articole

·  acaparează şocurile, diminuează vibraţiile;

·  redau mişcarea volanului;

·  asigura siguranţa pe carosabilul umed şi uscat deopotrivă.

Anvelope de iarnă cu marcajul M+S

Anvelopele marcate cu M+S sunt uşor de recunoscut şi create special pentru a conferi aderenta pe carosabilul acoperit cu gheaţă, cu noroi sau cu zăpadă, asigurând o rulare în siguranţă şi corespunzătoare. Acest semn se găseşte atât pe anvelopele de iarnă, cât şi pe cele all season şi semnifica Mud And Snow, adică Noroi şi Zăpadă, ceea ce înseamnă că sunt autorizate să circule în sezonul de iarnă, dar şi în sezoanele ploioase. Cert este că prezenţa acestui semn este obligatorie pe anvelopele de iarnă, în caz contrar, conducătorii auto pot primi amendă.

Cauciucurile cu marcajul M+S sunt uşor de recunoscut pentru că:

·  prezintă forma crestată adânc pe aria de rulare;

·  prezintă profilurile din banda de rulare cu o dimensiune mai mare decât la anvelopele de vară;

·  prezintă un indicator de uzură, cel mai mic fiind la nivelul de 1.6 mm, dar se poate găsi şi indicatorul de mijloc de 4 mm.

Cele mai citite articole