Nu trebuie ca cineva sa fie un trader sau un analist expert pentru a investi pe piata bursiera si a beneficia de randamentul potential al actiunilor care se investesc. Cu toate acestea, nu trebuie sa se uite ca investitiile pe piata bursiera implica riscul de pierdere de capital deci este important si sa se urmeze un curs investitii.
Desi pietele listate sunt accesibile chiar si pentru novicii in domeniul financiar, este important ca cineva sa isi faca timp sa se informze inainte de a incepe.
Piata bursiera pentru incepatori: principalele valori mobiliare
Invatarea despre piata bursiera pentru incepatori necesita asimilarea anumitor concept cu ajuotrul cursurilor. Inainte de a face primele investitii, este esentiala familiarizarea cu tipurile de instrumente financiare care pot fi tranzactionate pe piete. Cele mai cunoscute sunt actiunile, dar exista si altele, fiecare cu propriile caracteristici si grad de risc. Printre exemple se numara obligatiunile, trackerii (ETF-uri), unitati ale organismelor de plasament colectiv, instrumente derivate etc.
Selectarea unui intermediar financiar
Pentru a cumpara si a vinde actiuni (sau alte titluri de valoare), va trebui sa se plaseze ordine la un intermediar financiar. Bancile si brokerii online sunt buni intermediari. Spre deosebire de bancile traditionale din retea, care pot percepe comisioane ridicate pentru gestionarea si detinerea de actiuni, institutiile online ofera adesea servicii de brokeraj cu costuri reduse.
Alegerea unui mediu pentru investitiile pe piata
Pentru a putea investi pe piata bursiera, va trebui sa existe un suport in care sa se pastreze titlurile de valoare. Se poate deschide un cont obisnuit de valori mobiliare la intermediarul financiar. De asemenea, se poate deschide un plan de economisire in actiuni.
Definirea strategiei de investitii
Profilul, obiectivele si gradul de risc care este dispus sa se asume vor permite sa se defineasca o strategie de investitii, care se va utiliza pentru a structura investitiile.
In cazul in care investitorul doreste sa vanda obligatiunile inainte de scadenta, este posibil sa nu se recupereze toti banii investiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca, inainte de data scadentei, valoarea unei obligatiuni cu rata fixa (majoritatea obligatiunilor) scade in directia opusa ratelor dobanzii: daca ratele cresc, valoarea obligatiunilor scade.