De pe lista alimentelor interzise din dietă celor care vor să piardă un anumit număr de kilograme nu pot lipsi preparatele fast food, precum shaorma in Piatra Neamt. Aceasta este o decizie greşită, după cum susţin chiar nutriţioniştii. Shaorma poate fi o bombă calorică dacă sunt adăugate ingredientele nepotrivite, dar şi o alegere sănătoasă, dacă potenţialii consumatori învaţa să se bucure de gustul acestui preparat şi fără sosurile grele sau ingredientele nesănătoase şi pline de grăsimi adăugate.
De ce este shaorma atât de irezistibilă?
Atât pentru cei care ţin dieta, cât şi pentru persoanele care nu au probleme cu sănătatea, shaorma reprezintă o ispită la care visează cu ochii deschişi. Shaorma este preparatul fast food vedeta la romani, astfel încât nu există oraş fără biserică şi fără shaormerie. De ce? Pentru că este un produs uşor de preparat, de mâncat, rapid, delicios, accesibil ca şi preţ şi mai ales, săţios.
Shaorma a devenit noul fel de mâncare naţional al românilor, după mici, cartofi prăjiţi şi sarmale, fiind o afacere de mega-succes cu cifre de milioane de euro, mai ales pentru turcii şi arabii care au adus-o în ţară. Shaorma este un preparat care se mănâncă cu poftă, dar recomandare nutriţioniştilor este să nu fie consumată zilnic. Bogăţia calorică pe care o conţine nu permite persoanelor aflate la dietă să o includă în meniul zilnic. Cei mai îndrăzneţi, însă, includ această alegere îndrăzneaţă şi în meniul de nuntă.
Cele mai citite articole
Cert este că zilnic se cumpără în România peste un milion de shaorme, fiind un aliment bogat în gusturi, arome şi de ce nu, în vitamine, graţie salatelor şi legumelor adăugate, în stare proaspătă sau murată. Acest aliment fast food poate fi “strecurat” şi în dietele persoanelor care doresc să piardă în greutate.
Ce conţine shaorma şi cât de mult îngraşă?
Dacă ar fi respectată reţeta tradiţională de shaorma, acest preparat nu ar pune probleme consumatorilor. Preparatul tradiţional turcesc include carne de bună calitate de vită, pui sau berbec, legume, condimente şi lipie. La origine, shaorma se asezona cu ananas, cu vinete sau cu alte preparate tradiţionale, în Liban, shaorma fiind preparată pe bază de naut, iar în Grecia fiind servită cu tzatziki. Numai în România este la modă ca pofticioşii să ceară o shaorma “cu de toate”, care desigur că îngrașă dacă are în componenţa multe sosuri şi cartofii prăjiţi la friteuza.
Cum poate fi shaorma un aliment de dietă?
Shaorma poate fi un aliment dietetic dacă se alege varianta cu carne de pui, piept de pui fript, dar şi cu pulpa de miel, o alegere excelentă din punct de vedere nutritiv şi dacă se elimină sosurile grele, păstrându-se legumele şi salatele cu un aport caloric mare. shaorma devine o bombă calorică atunci când conţine cartofi prăjiţi la friteuza, sosuri de maioneză sau usturoi, precum şi alte ingrediente nesănătoase ce ar trebui evitate pe cât de mult posibil. O shaorma în varianta sănătoasă, mică, aduce maxim 500 de calorii consumatorilor.