Așa cum Biserica este Templul lui Dumnezeu, omul își consideră locuința ca fiind templul său. De aceea, printre atât de multe nevoi pe care încercăm să ni le satisfacem zilnic, se numără și nevoia de rugăciune. Ceea ce înseamnă că trebuie să avem în casa noastră o icoană la care să ne rugăm. Icoanele sunt considerate portretizări reale ale lui Dumnezeu, de aceea trebuie să le tratăm cu maxim respect. Alegerea lor trebuie făcută în funcție de ceea ce simte fiecare creștin în parte. Cu toate acestea există anumite icoane care se regăsesc cu precădere în casele creștinilor.
Icoana cu Maica Domnului și icoanele sfinților onomastici – cele mai întâlnite icoane dintr-o locuință!
Aceste două tipuri de icoane se găsesc în locuințele creștinilor fiind la mare loc de cinste. Se spune că icoana Fecioarei ocrotește locuința în care se află și o ferește de necazuri și deznădejde. Prezența icoanelor sfinților ale căror nume sunt purtate de către cei care locuiesc în casă este ușor de intuit. Fiecare creștin își dorește să aibă o icoană a sfântului de nume. O altă icoană care este întâlnită prin locuințele credincioșilor este scena Răstignirii. Aceasta este o icoană care îi amintește credinciosului de sacrificiul suprem pe care l-a făcut Dumnezeu pentru om.
Cele mai citite articole
În vremurile de demult existau tablouri care reuneau mai multe icoane, astfel că într-o imagine de genul acesta puteau fi reunite mai multe evenimente. De exemplu, scenele din viață lui Iisus Hristos, de la Naștere și până la Înălțare. O altă imagine prețuită era cea a Maicii Domnului care ține în brațe trupul lui Iisus. Credincioșii preferă icoanele pictate pe lemn, în ulei sau gravurile, dar și icoanele pe sticlă au început să apară prin locuințele creștinilor.
De ce sunt atât de importante icoanele de acasă pentru un credincios?
Icoana este o mărturie a existenței lui Dumnezeu în sensul reprezentării sale fizice. Aceste imagine creează o formă de interacțiune cu Divinitatea, unii dintre creștinii de seamă considerându-le ferestre către Dumnezeu. Prezența unei icoane întărește rugăciunea și îi conferă mai multe putere. Este și o modalitate de aducere aminte a faptului că omul are nevoie de prezența lui D-zeu în viața lui, spre întărire și suport sufletesc.
Trebuie știut faptul că icoanele de acasă nu substituie mersul la Biserica, acolo unde Dumnezeu este mai prezent ca oricând. Ele sunt o punte de legătură între Divinitate și om, o modalitate prin care acesta capătă o reprezentare tangibilă a spiritualității lui Dumnezeu.