Probabil ati auzit zicala ,,cine a fost primul, oul sau gaina?”. Ei bine, probabil ca nu vom sti niciodata care este raspunsul, dar putem invata atat cat putem despre pui si ou.
Asadar, asezati-va si pregatiti-va sa aflati tot ce trebuie sa stiti despre ouale de pui.
Anatomia unui ou de pui
Majoritatea oamenilor generalizeaza partile unui ou in trei parti; coaja, albusul si galbenusul. Cu toate acestea, veti fi surprinsi sa stiti ca acestea nu sunt singurele parti. Exista multe componente care fac oul de pui ceea ce este.
Cum apare oul
Oul parcurge o serie de etape inainte de a deveni complet. Procesul incepe in punctul in care este produs un ovocit din ovarul gainii. Aceasta este ceea ce devine galbenusul. Galbenusul este apoi eliberat in oviduct, unde poate fi fertilizat daca exista sperma.
Indiferent daca galbenusul este fertilizat sau nu, va continua cu calatoria in jos prin oviduct si va fi acoperit cu membrana vitelina, fibre structurale si straturi de albumina.
De ce au oualele culori diferite?
Ouale de pui vin intr-o gama mare de culori. Acestea includ alb, albastru, crem si chiar verde
Cele mai citite articole
Deci, ce provoaca aceasta schimbare de culoare? Ouale isi capata culoarea din depozitele de pigmenti pe masura ce trec prin oviductul gainii.
Diferite rase de pui produc oua de culori diferite. Aceste culori au fost obtinute in principal prin incrucisare. In ciuda diferentei de culoare, ouale de pui nu prezinta nicio diferenta in valoarea nutritiva.
1. oua albe
Se crede ca aceste oua sunt mai putin hranitoare. Acest lucru este fals. In multe cazuri, puii cu lobul urechii alb tind sa depuna oua albe.
2. oua brune
Se spune ca ouale brune sunt produse de pui care au lobul urechii rosu. Acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Ouale brune au nuante diferite, variind de la maro inchis la maro deschis.
3. Alte culori.
Ouale pot fi si de alte culori, precum: albastru, verde, maslin si roz. Rasa principala de pui cunoscuta pentru producerea oualor albastre este Araucana. Araucanele pot produce, de asemenea, oua verzi. Ameraucana depune oua albastre.
De asemenea, este posibil ca o anumita rasa de pui sa produca doua culori diferite de oua. Prin urmare, nu trebuie sa fiti surprinsi atunci cand cele doua gaini ale aceleiasi rase produc oua de culoare diferita.