În binecunoscutul citat, Albert Einstein definea creativitatea, într-un mod cu adevărat surprinzător, ca fiind „inteligența care se distrează”. Însă creativitatea este mai mult decât atât, ea este o abilitate care înglobează partea logică a minții, imaginația și experiențele pentru a crea ceva nou.

Creativitatea nu este doar un skill specific artiștilor, ci poate fi experimentată de oricine, în orice domeniu. Chiar dacă pare că nu ești deloc o persoană creativă, această calitate poate fi descoperită și stimulată în moduri naturale. Iată care sunt acestea.

De ce este important să fii creativ(ă)?

Cele mai citite articole

Merită să îți dezvolți această abilitatea deoarece:

  • Contribuie la prelungirea vieții – un studiu publicat în numărul din iunie al Journal of Aging and Health surprindea că doar creativitatea protejează sănătatea prin îmbunătățirea rețelei neuronale. De exemplu, crearea de forme de artă (desen, muzică, etc) diminuează emoțiile negative, îmbunătățind astfel calitatea vieții.
  • Ajută la rezolvarea problemelor – cu ajutorul creativității, ai posibilitatea de a rezolva o problemă și din alte perspective, reușind să vezi lucrurile diferit și făcând față mai bine incertitudinii. 
  • Stimulează încrederea în sine – creativitatea vine la pachet cu succese, dar și cu eșecuri. Uneori, rezultatele a ceea ce creăm nu se vor afla la nivelul așteptărilor noastre. Important este faptul că, în încercarea de a ajunge la succes, vom fi determinați să încercăm ori de câte ori este nevoie pentru a avea rezultatul dorit. Acest lucru va îmbunătăți stima de sine.
  • Este o abilitate căutată în numeroase domenii – la job, la școală, în viața de zi cu zi, gândirea creativă este la mare căutare, mai ales prin prisma productivității pe care o generează. 

Cum să stimulezi creativitatea în mod natural?

În ciuda a ceea ce mulți cred, creativitatea nu este înnăscută. Ea se cultivă de-a lungul anilor prin:

  • Generarea de idei – determină-te să te gândești la o mulțime de idei privind un anumit subiect sau o problemă pe care vrei să o rezolvi. Lasă-ți mintea să rătăcească și lasă-te surprins(ă) de cât de multe căi de rezolvare există pentru aceeași problemă.
  • Exerciții fizice – sedentarismul ne face vulnerabili la gânduri negative și la o stare de spirit degradată. De altfel, un studiu realizat de NIH arată că efortul fizic îmbunătățește considerabil funcțiile cognitive și afective.
  • Meditație – prin diverse tehnici de meditație, ai posibilitatea de a obține un calm interior necesar pentru o minte sănătoasă gata să prolifereze către creativitate. De asemenea, în cadrul ședințelor de meditație, utilizează și uleiuri esentiale. Ele îți vor îmbunătăți starea de spirit, astfel că vei deveni relaxat(ă). În acest mod, îți poți crea un mediu potrivit în care creativitatea ta poate înflori. Pune câteva picături din ulei esential de lavanda într-un difuzor și inhalează aroma în timp ce lucrezi sau creezi ceva.
  • Desfășurarea de activități noi – pentru a dezvolta creativitatea, fă ceva ce nu ai mai făcut până acum. Poți descoperi astfel un nou hobby, pe care altfel nu ai fi avut posibilitatea să îl încerci.
  • Citit – relaxarea și stimularea minții se poate realiza și prin lectură. În cazul în care lectura nu este printre lucrurile tale preferate, atunci acordă-ți un interval de 20-30 de minute/ zi despre un subiect care te interesează.

Surse:
https://www.scientificamerican.com/article/open-mind-longer-life/
https://bemorewithless.com/create/
https://www.forbes.com/sites/deeppatel/2017/07/30/6-proven-ways-to-increase-your-creativity/?sh=3eb821e24295
https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/boosting-your-creativity-10-great-ways.html

Cele mai citite articole