Fie că este vorba despre lapte praf de la Humana sau de la altă firmă recunoscută în acest domeniu pe piaţa din România, paşii de preparare ai laptelui praf sunt asemănători şi foarte uşor de urmat. Proaspeţii părinţi nu au nevoie de un manual de preparare şi nici de un manual de creştere al copilului, ci pur şi simplu de instrucţiunile de pe cutia de lapte praf şi de câteva informaţii suplimentare în acest sens.

De aceea, înainte de a introduce laptele praf în alimentaţia bebeluşului şi înainte de a alege această metodă de hrănire ca şi metoda principală din prima zi de viaţă, este important ca părinţii să înveţe nu numai cum să îl prepare, ci şi cum să îl păstreze. Este important ca laptele praf să fie preparat în condiţii sterile şi să fie oferit doar la o masă, folosind fie apă fiartă şi răcită, fie apă îmbuteliată din comerţ, ambele variante fiind acceptate. Pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire a bebeluşului, apă trebuie fiartă la temperatura de 70 de grade C sau mai mult, iar laptele, pentru a se păstra în cele mai bune condiţii, va fi păstrat în frigider.

Cu ce fel de apă se prepară laptele praf?

Laptele praf se prepară cu apa îmbuteliată sau cu apă fiartă şi răcită. Pentru a asigura starea de sănătate a bebeluşului, apa de la robinet trebuie fiartă la o temperatură foarte mare, iar apa îmbuteliate trebuie aleasă din gama celor recomandate pentru copii. Apa îmbuteliată trebuie păstrată în cele mai bune condiţii astfel încât să nu afecteze în vreun fel sănătatea acestuia. Apa utilizată trebuie să fie fierbinte şi apoi să fie adusă la temperatura camerei şi a corpului, astfel încât să fie ucise bacteriile dăunătoare.

Apa îmbuteliată pentru bebeluşi este singura recomandată pentru prepararea laptelui praf, pentru că aceasta nu va conţine prea mulţi sulfaţi sau sodiu. La fel ca apa de la robinet, nici cea îmbuteliată nu este un produs steril, de aceea este necesar să fie fiartă înainte de a prepara laptele praf.

Prepararea laptelui praf pas cu pas

Pentru cei care se întreabă cum se prepară laptele praf pas cu pas în mod corespunzător astfel încât să nu afecteze sănătatea celui mic, ci să contribuie la dezvoltarea organismului, paşii sunt următorii:

·  se pune apă la fiert. Un litru de apă de la robinet într-o oală sau într-un fierbător electric;

·  se fierbe apa şi se lasă la răcit. Nu se va lăsa apă mai mult de 30 de minute la răcit pentru a nu scădea temperatura sub 70 de grade C;

·  se curăță şi se dezinfectează suprafaţa de lucru pe care urmează să fie preparat laptele praf;

Cele mai citite articole

·  se curăță şi se dezinfectează mâinile;

·  se sterilizează sticluţa bebeluşului, capacele şi tetinele;

·  se urmează instrucţiunile de pe ambalajul cutiei de lapte praf şi se adăugă cantitatea de apă necesară în sticluţa;

·  se umple masuratorea cu cantitatea potrivită de lapte şi se toarnă laptele praf în sticluţa;

·  se prinde tetina de margine şi se pune pe sticluţa, apoi se infileteaza inelul;

·  se acoperă tetina cu capacul şi se agita bine până ce laptele praf se dizolvă în totalitate;

·  se răceşte laptele sub jet de apă şi se serveşte celui mic;

·  se testează temperatura laptelui pe interiorul încheieturii mâinii şi se serveşte bebeluşului.

Cele mai citite articole