Livingul este centrul de greutate al locuinței, atât din punct de vedere locativ, cât și social și estetic. În living, stăm alături de familie și ne petrecem mare parte din timpul liber. Tot în această cameră primim musafiri, sărbătorim evenimente sau zile importante, dar ne exprimăm gustul și alegerile estetice. Livingul este un spațiu complex, de aceea, trebuie să asigure, simultan, un grad mare de funcționalitate și de relaxare. Cum putem influența aceste aspecte prin decorare? Deși, pe internet, se găsesc multe idei de amenajare, unele nu sunt aplicabile decât pentru anumite tipuri de spații și stiluri. Există, însă, câteva idei universale, care te ajută să obții livingul perfect.
Alege simplitatea
Adevărata simplitate nu transmite pauperitate, ci viziune. Fiecare element al livingului trebuie să fie așezat cu o intenție, funcțională și estetică. Îndepărtează lucrurile care nu îți trebuie sau care nu se potrivesc și caută să pornești de la forme și volume simple, adăugând, apoi, elemente mai complexe. Îți va fi, astfel, mai ușor să obții un spațiu eficient, în care să te miști ușor și să te simți comod.
Depozitează inteligent
Chiar dacă n-ai vrea să ai multe lucruri în camera de zi, uneori, n-ai de ales și trebuie să depozitezi o parte dintre ele și aici. Cu ajutorul unui dulap lateral sau de colț, cu înălțime joasă, poți scăpa de lucrurile care strică aspectul camerei. Nu ascunde, însă, obiectele frumoase—unele cărți, sticle frumos finisate și altele. Pune-le în valoare pe rafturi deschise, montate la înălțimi diferite.
Acordă atenție pereților
Chiar dacă mobilierul sau televizorul este primul care îți atrage atenția, când intri în living, pereții au un rol important în armonizarea spațiului. Culoarea lor trebuie să fie contrastantă cu a ușilor, a podelii sau a covorului. Ai grijă să nu îi încarci excesiv. Poate că ții mult la fotografiile de familie, la tablouri sau la alte obiecte decorative, dar, alege doar câteva. Prea multe obiecte care acoperă pereții vor afecta efectul de adâncime și vor crea impresia unui spațiu mic, sufocant și sufocat. De asemenea, alternează formele astfel încât să nu ai doar obiecte așezate orizontal pe pereți. Un ghiveci cu o plantă înaltă va echilibra vizual camera și va da impresia de înălțime.
Folosește lumina
Lumina este aliatul nostru în decorarea camerei, pentru că oferă impresia de deschidere. Alege perdele înalte, care filtrează lumina în culori blânde. Îndepărtează mobila de fereastră și mut-o spre centrul camerei, astfel încât să reflecte razele de lumină. Alege o lampă verticală sau tip palmier, dacă simți că spațiul nu este destul de interesant vizual, sau o lustră cu mai multe brațe pentru livinguri mari, cu multe suprafețe care absorb lumina.
Nu-ți fie frică de culoare
Dacă ai vopsit pereții într-o nuanță neutră, joacă-te cu obiectele decorative sau cu mobilierul. Un scaun cu rol de accent, intens colorat, înlătură monotonia și adaugă tușa de creativitate necesară oricărui living. Poți înlocui și pernele canapelei cu altele mai colorate sau, dacă i curaj, pune un covor cu un model mai excentric.
Așază mobila mai în interior
Poate că așezarea mobilei aproape de pereți pare o idee bună pentru a câștiga spațiul, dar, aspectul obținut este plictisitor și transmite răceală și lipsă de creativitate. Așază mobila mai în interior pentru a crea un cadru mai cald, care invită la interacțiune. De asemenea, plaseaz-o pe covor, cel puțin cu picioarele din față, pentru a „lega” designul.
Decorarea încăperilor poate fi un lucru complicat pentru persoanele lipsite de experiență sau cunoștințe. De aceea, ține cont de ideile noastre pentru amenajarea livingului, și vei avea toate șansele să obții o cameră perfectă.