În situaţiile în care gelozia a pus stăpânire pe unul dintre parteneri sau chiar pe amândoi şi în familie există certuri din orice mic “like” dat unei alte persoane de sex opus pe Facebook, în situaţia în care gelozia afectează relaţia de cuplu zilnic, câteva şedinţe de terapie de cuplu pot ajuta la eliminarea acestui sentiment neplăcut şi neîntemeiat.
Beneficiile terapiei de cuplu şi modul de a proceda cu un partener gelos
Gelozia este un sentiment care se manifestă în diferite feluri, de la un disconfort uşor atunci când partenerul se uită la alte persoane sau primeşte SMS-uri de la persoane necunoscute de sex opus, până la transformarea completă a partenerului care devine complet suspicios cu tot ceea ce face celălalt.
Există o diferenţă între gelozia nefondată şi cea fondată, pentru că sunt situaţii în care unul din parteneri înşeală şi îşi manifestă interesul pentru alte persoane, dar şi situaţii în care persoană este cât se poate de fidelă, însă nu îşi poate convinge partenerul de acest lucru.
Pentru că un pic de gelozie poate degenera foarte rapid în mod iraţional, terapia de cuplu reprezintă cea mai bună soluţie pe acest sens. Acest tip de terapie se bazează pe comunicarea deschisă în cuplu şi rezolvarea problemelor care se ivesc, precum şi discutarea în mod raţional a diferenţelor de opinie şi a lucrurilor care duc la dezvoltarea geloziei.
Efectele negative ale geloziei
Gelozia este un sentiment extrem de neplăcut care creează un dezechilibru relaţional, deoarece suspiciunile exagerate generează reacţii extrem de intense şi disproporţionate. Partenerul gelos va manifesta intoleranţa faţă de orice tip de interacţiune a partenerului cu alte persoane de sex opus, până la agresivitate verbală, furie şi chiar violenţă.
Cauzele geloziei includ:
· neîncrederea în sine a persoanei geloase;
· egocentrism şi imaturitate afectivă;
· sentimentul de posesivitate faţă de celălalt;
· insecuritatea personală.
Gestionarea corectă a geloziei prin terapia de cuplu se face prin:
· discutarea problemelor care apar din cauza geloziei;
Cele mai citite articole
· încercarea schimbării credinţelor partenerului că nu este iubit/a şi că orice persoană de sex opus reprezintă un potenţial pericol pentru relaţie;
· găsirea cauzelor manifestării sentimentului de gelozie, rădăcinile acestui sentiment;
· terapeutul va ajuta partenerul gelos să îşi înţeleagă nevoile pentru că celălalt să i le poată satisface, ajutându-l să învingă suferinţa geloziei;
· terapeutul va ajuta partenerul gelos să înţeleagă că gelozia nu îi face bine şi că doar agravează situaţia din cuplu;
· înţelegerea faptului că sentimentul de gelozie poate fi sufocant pentru partener.
Gelozia dusă la extrem se manifestă prin:
· nevoia de a verifica partenerul permanent;
· neîncrederea în partener;
· urmărirea partenerului;
· urmărirea conturilor de socializare ale partenerului;
· verificarea telefonului partenerului;
· comportament nejustificat care poate ajunge până la extrem.
Este important că terapia de cuplu să îi facă pe ambii parteneri să îşi spună nemulţumirile, doleanţele şi terapeutul să aibă efect pozitiv asupra conflictelor ce apar între parteneri din cauza geloziei, oferindu-le suport şi ajutându-i să îşi identifice problemele cu care se confruntă cuplul.