Înainte şi după efectuarea unui test pentru depistarea infecţiei cu virusul Covid 19 în cadrul unui centru medical de specialitate, precum OK Medical pacienţii au diferite întrebări, nelămuriri, temeri atât pentru ei, cât şi pentru membrii familiei. Din fericire, la toate aceste întrebări există răspunsuri pertinente care vin din partea unor specialişti în domeniu.

Când şi cum se face testul pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2?

Testul pentru diagnosticarea infecţiei cu noul Coronavirus se face în laborator. Cel mai important test care pune diagnosticul unei infecţii severe cu acest virus este Real Time PCR, cel care spune sigur dacă este infecţie sau nu. Există numeroase clinici la care oamenii care bănuiesc că ar fi infectaţi cu acest virus se pot adresa, unde se pot testa în cazul în care suspectează o infecţie şi prezintă simptomatologie specifică sau au intrat în contact direct cu o persoană deja confirmată cu Covid 19.

Ce este ARN Viral?

ARN-ul viral este ARN-ul virusului care pune diagnosticul de infecţie acută 100%. Recoltarea se face în general din nazofaringe, pe tampoane sterile, cu un mediu transportor de virus. Recoltarea nu este dureroasă, ci este uşor neplăcută şi se face în primul rând din nazofaringe, apoi din faringe. Se duce apoi testul la laborator, se pune un diagnostic corect, se testează Real Time PCR şi în 3 zile lucrătoare, pacienţii au rezultatul.

Dacă pacienţii sunt testaţi pozitiv, atunci reprezentanţii laboratorului OK Medical sunt obligaţi să anunţe DSP-ul, care va impune izolarea la domiciliu.

Rezultate fals negative există? Ce acurateţe au testele RT PCR?

Rezultatele fals negative există, însă sunt foarte slabe şanse în acest sens. Există, însă, posibilitatea apariţiei unor rezultate neconcludente, iar testele pot fi repetate, rezultatele la a doua testare fiind clare, pozitive sau negative.

Acurateţea testelor RT PCR este de 98%, detectând, practic, materialul genetic al virusului. În ceea ce priveşte valabilitatea testelor, acestea sunt de moment. În momentul în care pacienţii ies pe uşă clinicii şi merg într-un loc aglomerat, fără a-şi lua măsurile de protecţie necesare, este foarte posibilă contactarea virusului.

Specificitatea testării RT PCR bazată pe anticorpi vs. testării bazată pe antigene vs. testării rapide

Specificitatea testării RT PCR pe baza ARN-ului virusului este de 98%, aceasta testare fiind şi cea recomandată de medicii specialişti. Testarea rapidă nu este cea mai bună soluţie în acest sens, deşi pare mai ieftină, iar testarea pe bază de antigene denotă o infecţie cu virusul SARS-CoV-2 la un moment dat, însă nu la momentul prezent.