In prezent, aparatele dentare au fost concepute pentru a-si indeplini atat rolul functional, cat si pe cel estetic, fara sa mai reprezinte un motiv din cauza caruia oamenii sa se fereasca sa zambeasca. Pe langa faptul ca aparatul dentar reuseste sa corecteze defecte ale pozitiei dintilor, dispozitivul poate sa corecteze muscatura, dar si vorbirea. Exista o multime de studii conform carora dintii pozitionati incorect pot sa duca la aparitia unor defecte de vorbire; din acest motiv problema trebuie sa fie tratata de la radacina.
Numarul copiilor care poarta aparate dentare este semnificativ mai mare decat cel al adultilor, pentru ca cei mai multi parinti considera ca acela este momentul potrivit pentru corectarea dintilor. Astfel, cand devin adulti, la randul lor, dintii strambi nu vor mai reprezenta o problema pentru ei.
Beneficii ale aparatelor dentare de copii
Cele mai citite articole
Obiectivul pe care tratamentul ortodontic aplicat la copii este atat de a trata, cat si de a preveni pozitia incorecta a dintilor. Printre avantajele oferite de aceste aparate dentare copii se numara si:
- corectarea pozitiei dintilor in osul maxilarului de la o varsta frageda;
- alinierea adecvata a dintilor, astfel incat sa fie drepti; unul dintre motivele pentru care oamenii se simt rusinati de propriul zambet este redat chiar de dintii strambi;
- corectarea muscaturii, care contribuie semnificativ la uniformizarea procesului de masticatie;
- prevenirea aparitiei unor afectiuni dentare periculoase si costisitoare;
- prevenirea aparitiei cariilor, datorita faptului ca, in timpul periajului, fiecare regiune a cavitatii bucale poate sa fie curatata adecvat; in cazul dintilor strambi, exista zone usor inaccesibile, care nu pot fi curatate la aceeasi intensitate, si care permit inmultirea bacteriilor;
- risc scazut de experimentare a diverselor traumatisme orale.
Cand este necesara aplicarea unui aparat dentar pentru copii?
Exista anumite indicii care pot semnala necesitatea folosirii unui aparat dentar la copilasi, cum ar fi cele prezentate mai jos:
- maxilarul copilului nu este corect proportionat;
- reflexul micutului de a-si suge degetul mare nu il paraseste nici la o varsta inaintata;
- se confrunta cu dificultati in a vorbi articulat si clar, desi a atins varsta potrivita pentru a face acest lucru;
- se poate observa cu usurinta prezenta unor spatii intre dinti;
- dintii par mult prea aglomerati, iar unii dintre ei se afla intr-o pozitie nenaturala.
Astfel, folosirea aparatului dentar intra in categoria tratamentelor stomatologice, utilizate pentru corectarea dintilor, dar si pentru prevenirea aparitiei unor afectiuni severe.