Problemele de estetică și de sănătate dentară pot fi rezolvate cu ajutorul unui aparat dentar. În urma unui tratament ortodontic, pacientul poate obține o ocluzie (mușcătură) corectă și se poate reduce riscul apariției bolilor parodontale. Un aparat dentar este un sistem medical care are rolul de a influența pozitiv dezvoltarea aparatului dento-maxilar, prin aplicarea anumitor forțe asupra dinților. Astfel, poziția dintilor se modifică pentru a preveni sau a corecta apariția anomaliilor, dar și pentru obținerea unor rezultate estetice și funcționale.

Când este nevoie de un aparat dentar?

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este recomandat atunci când există un disconfort estetic sau o mușcătură nefirească. Acest tip de tratament este potrivit pentru toate categoriile de vârstă și este necesar pentru persoanele care se confruntă cu o poziție incorectă a dinților, cu dinți înghesuiți sau cu malocluzie dentară. Aparatul dentar se recomandă pacienților începând cu vârsta de 7 ani pentru a crea spațiu dinților permanenți, unde este cazul, iar astfel se pot evita alte complicații. 

Ce afecțiuni dentare poate trata?

Aparatul dentar poate trata afecțiuni ce țin de aspectul vizual, dar și de funcționalitate. 

Poziții incorecte ale dinților

Printre afecțiunile ce țin de estetică se numără și dezvoltarea deficitară a maxilarului superior sau un exces de creștere al maxilarului inferior. Formele ușoare ale acestor probleme pot fi corectate cu ajutorul tratamentului ortodontic. De asemenea, dinții înghesuiții din cauza spațiului insuficient pe maxilare sau din cauza faptului că sunt prea lați,  pozițiile defectuoase ale dinților superiori față de cei inferiori, spațiile prea mari între dinți sau erupțiile anormale se pot trata prin aplicarea aparatului dentar. 

Ocluzii deficitare

Cele mai citite articole

În ceea ce privește funcționalitatea cavității orale, aceasta poate fi afectată de ocluzii dentare incorecte. Ocluzia (mușcătura) inversă poate fi localizată la un dinte sau la un grup de dinți. În acest caz, dinții inferiori mușcă în spatele dinților superiori. Ocluzia deschisă este cauzată de interpunerea limbii între dinți sau de obiceiul de sugere a degetului la copii. Ocluzia adâncă apare din cauza unei discrepanțe prea mari dintre cele două maxilare. Toate aceste afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul terapiilor ortodontice. 

Contraindicații și eventuale riscuri

Contraindicațiile și riscurile pe care le presupune tratamentul cu aparat dentar sunt în număr mult mai mic în comparație cu avantajele pe care le oferă. Cu toate acestea, este necesar ca pacienții să știe că nu se recomandă începerea tratamentului ortodontic înainte de eliminarea infecțiilor acute sau cronice de la nivelul cavității orale și nu se fixează pe dinții cariați.  

Riscuri principale

Există un risc major de agravare, și de apariție a altor afecțiuni, precum stomatita aftoasă sau herpetică dacă nu se ține cont de aceste aspecte. Nu se recomandă nici tratarea acestor afecțiuni pe perioada purtării aparatului, deoarece prezența elementelor ortodontice atașate pe dinți va complica și mai mult procesul de vindecare.

Igiena orală este esențială pentru prevenirea riscului de apariție a cariilor, din cauza gradului crescut de retenție a plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. De aceea, este necesar ca pacienții să respecte indicațiile medicului în ceea ce privește igiena orală. 

Cele mai citite articole