Orice lucrare de izolatii cu spuma poliuretanica are diferite caracteristici şi proprietăţi. De aceea, înainte de a apela la o companie specializată în acest sens, este important ca proprietarii care au nevoie de astfel de lucrări să ştie câteva lucruri despre metodele de aplicare, despre proprietăţi şi eficientă lor.
Dacă la lucrările de hidroizolatii terase spumă poliuretanică cu celula închisă sau deschisă nu reprezintă cea mai bună variantă, ci poliureea, la celelalte lucrări, aceste materiale sunt ideale.
Mod de aplicare a spumei poliuretanice
Spuma poliuretanică cu celula deschisă se aplică de către specialişti prin mişcări stânga-dreapta, într-o singură trecere. Modul de răspuns al spumei cu celula deschisă este agresiv, fiind capabil acest material să expună 20 cm într-o singură trecere. Creşterea nivelului de spumă va fi dificil de controlat, pentru că se extinde în timp scurt şi se poate expanda până la 4-5 cm, în cazul izolării acoperişului, ieşind într-un mod asimetric, neuniform, din perimetrul căpriorilor.
Pentru controlul şi finisarea spumei, specialiştii pot folosi un dispozitiv special pentru tăiere sau o pot împinge între căpriori. Spuma poliuretanică cu celula deschisă se aplică în 2 straturi, având grosimea minimă de 10 cm per aplicare.
Cele mai citite articole
Spuma poliuretanică cu celula închisă, pe de altă parte, se aplică prin mişcări stânga-dreapta sau sus şi jos, prin stratur suprapuse, având o toleranţă de +/-15%, fiind capabilă de o expansiune de până la 2 cm pentru fiecare trecere. În cazul grosimilor mai mari de 10cm, se recomandă efectuarea unui al doilea pasaj, respectând cele 30 de minute necesare stabilizării primului strat de spumă aplicat.
Spuma poliuretanică cu celula închisă nu se aplică şi nici nu trebuie să atingă limita căpriorului, pentru a permite crearea unui gol de aer între spumă şi rigips.
Cost şi performanţă termică a materialelor izolatoare
Conductibilitatea termică facilitează măsurarea performanţei termice pentru fiecare material în parte, raportându-se la grosimea materialului aplicat prin rezistenţă termică. Eficienta materialului izolator este invers proporţională cu coeficientul de conductivitate şi direct proporţională cu rezistenţa termică. Spuma are cel mai bun coeficient de conductivitate din rândul materialelor izolante, dar există o diferenţă semnificativă între spumă poliuretanică cu celula închisă şi deschisă.
Comparând comportamentul celor două tipuri de celule, închisă şi deschisă, rezultă că spuma cu celula închisă este cu până la 60% mai eficientă şi mai performantă decât spumă poliuretanică cu celula deschisă. Înainte de a alege un tip de material izolator, şi anume între spumă poliuretanică cu celulă deschisă și spumă poliuretanică cu celulă închisă, este necesar să se aibă în vedere aplicabilitatea şi comportamentul, în funcţie de sezon.
Unde se aplică cel mai bine izolarea cu spumă poliuretanică?
Pentru a aplica izolarea cu spumă poliuretanică sau pentru a alege cea mai bună variantă, este important ca proprietarii să ţină cont de o serie de factori care vor face diferenţa, şi anume tipul materialului ce urmează să fie izolat, temperatura ambientală şi costuri astfel:
- pentru izolarea mansardelor locuibile se recomanda folosirea spumei poliuretanice cu celula închisă de 5 cm;
- pentru izolarea podurilor se recomanda folosirea spumei cu celula închisă de minim 5 cm şi spumei cu celula deschisă de 10 cm;
- pentru izolarea pereţilor interiori cu rol de izolaţie se recomanda folosirea spumei cu celula închisă de minim 3 cm;
- pentru izolarea unui subsol de bloc se recomanda folosirea unei spume cu celula deschisă de 10 cm sau celulă închisă de minim 6 cm.