Tapițeria auto din stofă poate adăuga un plus de confort și stil interiorului mașinii tale, dar necesită o atenție deosebită pentru a-și păstra aspectul curat și plăcut. Spre deosebire de piele (sintetică sau naturală), firele textile ale unei caroserii auto absorb mult mai puternic diferite tipuri de murdărie. În cazul unor nuanțe deschise, lichidele sau uleiurile pătrunse în țesătură vor fi mult mai vizibile, afectând astfel aspectul întregului interior al mașinii. Analizăm astăzi o listă cu 7 sfaturi pentru menținerea tapițeriei auto din stofă la un nivel de curățenie cât mai ridicat. Citește articolul până la final, pentru a ști ce ai de făcut!

1. Aspiră cu regularitate urmele de praf și murdărie

Aspirarea regulată a tapițeriei auto din material textil asigură o îndepărtare la timp a diferitelor impurități acumulate – praf, firimituri, pietricele, nisip, reziduuri de natură vegetală – care se pot infiltra în fibrele de stofă. Pentru a le îndepărta cu simplitate, poți utiliza o perie de mână uscată, cu ajutorul căreia să periezi în direcția firelor. 

Mult mai simplu este să utilizezi un aspirator de mașină, cu perii și capete variate, simplu de utilizat individual sau în combinație cu alte produse de detailing auto. Spre deosebire de peria de mână, însă, aspiratorul auto necesită mai mult spațiu pentru depozitare în portbagaj și curent electric pentru a funcționa. 

2. Adoptă o conduită ce previne murdărirea tapițeriei

Există o serie de reguli pe care le poți aplica în interiorul mașinii, valabile atât pentru tine, cât și pentru cei alături de care călătorești. Respectarea acestora poate reduce considerabil nivelul de efort pe care trebuie să îl depui periodic, pentru a aplica cea mai bună soluție de curățat tapițeria auto din material textil a mașinii tale. 

Este important ca nimeni să nu mănânce sau să fumeze în mașină, astfel încât firimiturile sau mâncarea uleioasă, precum și scrumul de țigară căzut accidental pe scaune, să nu afecteze tapițeria din stofă. Consumul unor lichide care pot păta foarte tare, așa cum este cafeaua, ar trebui, de asemenea, restricționat. 

3. Învață să cureți rapid orice tip de pată de pe tapițerie

Înainte de a explica procesul propriu-zis de scoatere a unor pete de pe tapițeria de stofă, este important de spus că o acțiune promptă reduce riscul de murdărire ireversibilă. Cu cât acționezi mai repede asupra unei zone cu probleme, cu atât particulele de murdărie au mai puțin timp să pătrundă profund în stratul de material și să se usuce.

Utilizează un amestec de apă caldă și soluție cu formulă specială pentru curățarea unei tapițerii auto din material textil. Dacă spațiul sau timpul nu îți permit acest lucru, poți aplica direct un jet de spray auto ArmorAll pentru curățare și strălucire, 500ml. Formula sa pătrunde adânc în material, neutralizând urmele de murdărie. 

4. Evită produsele de curățare cu formule agresive

Anumite ingrediente din formula acestora pot deteriora fibrele stofei și decolora culorile. Pentru a evita pe cât de mult posibil astfel de riscuri, este important să citești cu atenție etichetele produselor de curățare și să alegi acele soluții compatibile cu tipul de material textil ce acoperă scaunele și bancheta auto.

Cele mai citite articole

Înainte de a aplica substanța folosită pe o suprafață mare, testează mai întâi modul în care aceasta acționează asupra unei zone de mici dimensiuni. În cazul în care formula are o acțiune prea agresivă asupra materialului, riscul de deteriorare poate fi astfel minimizat. Tapează la final cu delicatețe, fără a freca soluția pe suprafața tapițeriei auto.

5. Usucă foarte bine suprafața pe care ai aplicat soluția

Uscarea corespunzătoare a tapițeriei previne umezeala excesivă, factor de risc pentru apariția mucegaiului și a mirosurilor neplăcute. După finalizarea procesului de curățare, deschide toate geamurile mașinii. Astfel, aerul poate să circule prin interiorul său, asigurând astfel o ventilație optimă, ideală pentru uscarea scaunelor. 

De asemenea, ai putea utiliza un ventilator auto sau un dezumidificator, pentru a putea accelera procesul de uscare. Dacă te afli într-o zonă izolată, verifică mai întâi nivelul bateriei auto, deoarece aceste accesorii consumă curent electric. Varianta deschiderii geamurilor se realizează cu zero costuri, însă într-un ritm mai lent.

6. Asigură-te că tapițeria nu este expusă la raze UV

Expunerea prelungită la soare poate decolora și deteriora stofa. De aceea, este important să parchezi în garaj sau într-un loc ferit de acțiunea puternică a razelor de soare, atunci când ai ocazia. Mai mult decât atât, este important să utilizezi pe timpul verii o prelată și / sau huse auto pentru scaunele mașinii tale.

Înainte de a cumpăra, măsoară lungimea, lățimea și înălțimea autoturismului, pentru a te asigura că prelata se potrivește perfect. O prelată prea mică nu va acoperi întreaga mașină, iar una prea mare poate fi dificil de manevrat. Husele auto pentru tapițerie pot fi comandate mult mai simplu online, alegând un model potrivit pentru cel al mașinii tale.

7. Solicită suportul unor specialiști în curățarea tapițeriei auto

Specialiștii dispun de produse de curățare specifice, cu formule adaptate la tipul materialului textil din care este fabricată tapițeria. De asemenea, utilizează echipamente profesionale care pot ajunge în zonele greu accesibile, asigurând o curățare în profunzime. Utilizarea produselor nepotrivite sau a metodelor greșite poate deteriora materialul.

Mai mult decât atât, au experiență cu diferite tipuri de material pentru scaunele auto, de aceea, știu cum să trateze petele complexe sau mirosul neplăcut, fără a afecta culoarea sau textura tapițeriei. Așadar, încredințând curățarea tapițeriei unor profesioniști, te poți bucura de un interior curat și cu un aspect de produs nou.

Pune în practică aceste sfaturi, în funcție de bugetul avut la dispoziție, timpul liber din agenda programului tău sau complexitatea petelor de pe tapițeria din stofă. Comandă online cele mai bune produse de curățare pentru materialul respectiv și, dacă este necesar, solicită suportul specialiștilor pentru rezultate conforme cu așteptările tale!

Cele mai citite articole