Sănătatea sistemului digestiv este esențială pentru buna funcționare a organismului uman, întrucât acesta îndeplinește mai multe funcții. Desigur, unele dintre cele mai importante sunt eliminarea toxinelor, absorbția elementelor nutritive din alimentele consumate, dar și menținerea sistemului imunitar în parametri optimi. 

Din cauza mâncărurilor prea procesate sau a stilului de viață dezechilibrat, funcționarea acestuia în parametri normali poate fi îngreunată. Află din rândurile de mai jos care sunt unele dintre cele mai importante lucruri de care ar trebui să ții cont pentru a îți menține sistemul digestiv sănătos. 

Consumă suplimente care contribuie la o digestie optimă

Chiar dacă mănânci sănătos în cea mai mare parte a timpului, există anumite situații sau momente care îți pot influența ritmul natural al digestiei. Printre acestea se numără schimbările hormonale (perioada menstruației sau a menopauzei), stresul sau anxietatea, dar și mesele copioase de la ocaziile speciale sau sărbători. 

Alege să folosești remedii ce susțin digestia pe bază de plante sau bacterii naturale. Printre acestea se numără probioticele, ceaiurile de anghinare, crușin sau senna, dar și gelurile pe bază de aloe vera ori uleiurile vegetale (ricin, măsline, cocos etc.). Deoarece acestea sunt suplimente alimentare, le poți procura de la farmacie fără prescripție medicală. Ai grijă să le consumi responsabil, pentru a nu crea dezechilibre la nivelul florei intestinale. 

Bea suficientă apă

Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru susținerea unei digestii sănătoase. Apa, principalul element din natură care contribuie la buna funcționare  a organismului, are un rol important atunci când vine vorba de procesarea alimentelor ingerate. Aceasta stimulează secreția de sucuri gastrice responsabile cu dezintegrarea mâncărurilor și contribuie la absorbția elementelor nutritive. 

Mai mult, consumul regulat de apă în cantități potrivite va favoriza mișcarea bolului de-a lungul intestinelor, făcând digestia și eliminarea toxinelor mai ușoare. Cantitatea aproximativă pentru un adult este de doi litri pe zi, însă aceasta poate crește în funcție de mai mulți factori. De exemplu, dacă obișnuiești să bei cafea sau ceai (lichide cu efect diuretic, care deshidratează) este recomandat să adaugi un pahar de apă în plus la această cantitate. 

Introdu alimente integrale în regimul tău

Dieta zilnică ar trebui să cuprindă produse din toate grupele alimentare, astfel încât corpului să îi fie ușor să atingă coeficienții de macro și micronutrienți necesari pentru susținerea activităților tale. Mai exact, consumul de alimente integrale te va ajuta să atingi mult mai ușor numărul necesar de proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși de care organismul tău are nevoie. 

În plus, acestea sunt bogate în fibre dietetice care susțin procesul natural de digestie. Încearcă să ai mese echilibrate care să cuprindă fructe, legume și cereale integrale (pâine neagră, fulgi de ovăz, orez brun sau leguminoase – linte, năut, quinoa, mazăre, fasole etc.). 

Fă mișcare fizică regulată 

Stresul este unul dintre factorii ce pot afecta sănătatea digestivă la care oamenii sunt expuși constant. Din cauza sa pot apărea dezechilibre alimentare precum mâncatul haotic sau în exces, consumul abuziv de alcool sau de mese hiperprocesate, de tip fast food. 

Mișcarea fizică regulată, de tip yoga, jogging sau plimbările lungi în pas alert contribuie la relaxarea organismului și preîntâmpinarea acestor comportamente. De asemenea, combinată cu un regim alimentar responsabil, favorizează menținere greutății corporale în parametri optimi. 

Ajută-ți sistemul digestiv să funcționeze normal prin introducerea acestor lucruri simple în rutina ta zilnică. Sănătatea acestuia îți va aduce atât beneficii fizice, cât și psihice, contribuind totodată la o stare generală de bine.