În zilele noastre, cunoașterea a cel puțin unei limbi străine este esențială. Aceasta îi poate oferi, în viitor, copilului tău acces la numeroase oportunități profesionale, inclusiv pe piața internațională a muncii. Mai mult decât atât, învățarea unei limbi străine este benefică și pentru dezvoltarea empatiei, a creativității și pentru familiarizarea cu alte modele culturale.

Așadar, ai toate motivele să-l motivezi și să-l încurajezi pe cel mic să se apuce de învățat o limbă de circulație internațională, încă de la o vârstă fragedă, când creierul său absoarbe informații ca un burete.

Cum îți motivezi copilul, însă, să învețe cu plăcere o limbă străină? Cum transformi procesul de învățare într-o misiune pe cât de utilă, pe atât de distractivă și antrenantă?

Poartă o discuție cu el despre beneficiile de care se poate bucura

Desigur, este importantă abordarea pe care o ai în cadrul acestei discuții, abordare care depinde de vârsta și de nivelul de înțelegere ale copilului. Dacă are doar câțiva ani, probabil nu va fi foarte entuziasmat să afle despre oportunitățile profesionale de care se va bucura dacă va cunoaște o limbă străină de circulație internațională.

În schimb, dacă îi povestești despre excursiile în străinătate pe care le puteți face împreună, despre minunatele cărțile ilustrate care de-abia așteaptă să fie citite, despre jocurile interactive și filmele animate pe care le poate viziona fără efort (și fără subtitrare), cu siguranță vei reuși să-i stârnești curiozitatea. 

Propune-i să jucați împreună jocuri educative

Piața jocurilor și jucăriilor educative este foarte generoasă, majoritatea părinților optând pentru ele datorită multiplelor beneficii pe care le au pentru dezvoltarea psihică și emoțională a copiilor. Astfel, în librării sau în diferite magazine online găsești inclusiv jocuri educative în limba engleză, adaptate pentru diferite categorii de vârstă. 

Cele mai citite articole

Alege-l pe cel sau pe cele care ar putea fi de interes pentru copilul tău: de pildă, un joc tematic, dacă este fascinat de autoturisme, sau ai putea să te orientezi către un joc educativ menit să dezvolte vocabularul.

Înscrie-l la un curs de limbi străine

Sigur, nu înainte de a-i spune despre intenția ta și de a-i povesti despre numeroasele oportunități pe care i le oferă, de pildă, participarea la cursuri online de engleză pentru copii: de la învățarea limbii străine într-o manieră antrenantă și interactivă, până la cunoașterea altor copii cu vârste apropiate de a sa. 

Astfel, participarea la un curs de limbi străine este și o ocazie excelentă de a-și lărgi cercul de prieteni, de a-și dezvolta abilitățile sociale și chiar autonomia, prin expunerea la situații și provocări care îl ajută să se descurce pe cont propriu – de exemplu, prin scrierea unui text pe o temă dată.

Vizionați împreună filme animate și de familie

Componenta audio-vizuală înlesnește procesul de învățare a oricărei limbi străine, de aceea te îndemnăm să alcătuiești o listă cu posibile filme, nedublate în limba română, pe care le-ai putea viziona împreună cu cel mic. 

Recomandarea noastră este să începeți cu filme ușoare, care să faciliteze pătrunderea copilului într-un nou univers lingvistic. Dacă filmele vizionate sunt prea dificile, există riscul să se simtă copleșit, descurajat, să-și piardă interesul și să nu mai vrea să continue – și, cu siguranță, nu îți dorești acest lucru.

Concluzie

După cum se poate observa, toate metodele sugerate îmbină utilul cu plăcutul. Copilul tău va fi curios și entuziasmat să învețe o limbă străină, doar în măsura în care procesul de învățare va fi interactiv, antrenant, orientat către interesele sale și, nu în ultimul rând, adaptat vârstei și nivelului său de înțelegere. În caz contrar, este posibil să abandoneze „lecțiile” după primele câteva ore.

Asigură-te, așadar, că abordarea ta este prietenoasă și orientată către nevoile sale și înscrie-l la un curs de limbi străine care promovează, la rândul său, o astfel de viziune.

Cele mai citite articole