Începutul căutării unui psiholog online, care lucrează de la distanță, poate începe prin introducerea termenului corespunzător în câmpul de căutare. Un bun specialist nu numai că își publică serviciile pe internet, dar își împărtășește cunoștințele și experiența și răspândește cunoștințe științifice fiabile în domeniul său de specializare.
Ce să cauți atunci când cauți un psiholog online?
O persoană care caută ajutor psihologic – adesea în criză, cu o percepție distorsionată a realității – ar trebui să aibă acces clar și ușor la informații fiabile despre serviciul psihologic propus și despre persoana care oferă aceste servicii.
Prin urmare, primul lucru la care ar trebui să fii atent atunci când accesezi un astfel de site, este dacă acesta conține toate informațiile necesare.
Ce informații ar trebui să fie disponibile pe site-ul psihologului?
- numele și prenumele terapeutului,
- calificări și autorizații specifice ,
- reguli pentru furnizarea de servicii,
- plata ,
- formă de terapie.
Este dificil să îți imaginezi posibilitatea de a construi o relație terapeutică bazată pe încredere dacă psihologul nu ar furniza nici măcar datele sale de bază, adică numele și prenumele . Este, de asemenea, o bună practică pentru specialiști să-și posteze fotografia , ceea ce ajută la creșterea încrederii.
Cele mai citite articole
Ar trebui să poți vizualiza calificările unui specialist – adică să găsești informații despre studiile și instruirea finalizate, precum și despre experiența acumulată. În mod ideal, psihologul oferă date specifice, pe care le poți verifica.
Principiile pentru furnizarea de servicii sunt un concept larg. Cel mai important lucru este că cel puțin câteva cuvinte de pe pagină specifică modul în care poți utiliza serviciile acestui psiholog. Astfel de reguli pot include, de exemplu:
- cum să faci o programare,
- cât durează vizita,
- cum se pot desfășura sesiunile (de exemplu, prin Skype),
- numărul de telefon sau adresa de e-mail de unde pot fi obținute informații suplimentare.
După cum te-ai putea aștepta, serviciile de psiholog online sunt plătite . Ar trebui să ai acces la lista de prețuri și la metodele de plată, datorită cărora vei putea determina imediat dacă o anumită opțiune se încadrează în capacitățile tale financiare.
Avantajele și dezavantajele unui psiholog online
Știi deja că psihoterapia este o soluție interesantă și promițătoare, dar nu fără dezavantajele ei. Merită să te familiarizezi cu diferite perspective asupra psihoterapiei online – datorită acestui fapt vei putea lua o decizie mai conștientă și mai rezonabilă.
Avantajele unui psiholog online:
- Posibilitatea de a ajunge la persoane care au acces dificil la o întâlnire tradițională cu un psiholog (de exemplu, oameni din zonele rurale, persoane cu dizabilități, călători frecvenți).
- Serviciile psihologice online sunt convenabile și permit organizarea mai ușoară a unei sesiuni (de exemplu, nu sunt necesare călătorii).
- Clienții cărora le este rușine nu trebuie să se îngrijoreze de întâlnirea cu oamenii pe care îi cunosc în sala de așteptare.
- Unora le este mai ușor să se deschidă atunci când contactul are loc de la distanță, din confortul propriei case.
- Persoanele cu anxietate, în special cele cu anxietate socială, pot avea dificultăți în a merge la o întâlnire tradițională cu un psiholog.
Dezavantaje ale unui psiholog online:
- Terapia online nu este destinată persoanelor cu anumite probleme grave și tulburări mentale (cum ar fi gânduri suicidale sau psihoză).
- Fără posibilitatea interacțiunii față în față, terapeuților le lipsește limbajul corpului și alte indicii care îi pot ajuta să facă un diagnostic precis.
- Pot exista bariere din cauza problemelor tehnologice – conexiuni întrerupte, videoclipuri blocate și probleme cu accesarea chat-urilor, calitate slabă a conexiunii – toate acestea provoacă iritații care nu conduc la o atmosferă prietenoasă de terapie.
- Într-o criză severă, terapeuților le este greu să intervină.