Dacă la primele simptome, hemoroizii pot fi trataţi cu ajutorul unei crème hemoroizi sau a unor supozitoare recomandate de medic sau de farmacist, în cazurile mai grave, când este vorba de prolapsul hemoroizilor, nu mai sunt suficiente aceste tratamente.

Hemoroizii de gradul III şi IV necesită cu siguranţă intervenţia medicului specialist care vă recomanda una din procedurile impuse în acest sens sau unul din tratamentele indicate de către acesta.

Diagnosticarea hemoroizilor în stadii avansate

Pacienţii care resimt simptome foarte neplăcute ale hemoroizilor de regulă se prezintă la proctolog. Aceştia se plâng de prurit anal, de arsură în zona anusului, de disconfort, dar şi de sângerări, umflături în zona anală şi dureri. Hemoroizii externi sunt foarte uşor de depistat vizual, atât de către pacienţi, cât şi de specialist, fiind necesar numai un examen vizual.

Hemoroizii interni, pe de altă parte, nu sunt aşa uşor de depistat, fiind diagnosticaţi numai cu ajutorul anuscopiei şi tuşeului rectal. Pentru a stabili diagnosticul final la pacienţii cu hemoroizi sunt necesare următoarele investigaţii avansate:

·  tuşeul rectal, care se face în cazul afecţiunilor rectale pentru a crea o imagine precisă despre starea rectului;

·  rectosigmoidoscopie, care reprezintă o metodă de verificare şi investigaţie foarte folosită, prin care se investighează mucoasa intestinului la o adancime de 35 cm de anus;

·  anuscopie, o investigaţie a canalului anal şi rectului inferior;

·  colonoscopie, o investigaţie obligatorie, în timpul căreia este evaluată vizual starea mucoasei intestinului gros;

·  irigoscopie;

·  test hemocult.

Tratarea hemoroizilor în stadii III şi IV

Dacă în primele stadii în care se manifestă hemoroizii este necesar un tratament ambulatoriu, care nu influenţează programul pacientului, cu crème şi supozitoare, bai de şezut şi o dietă adecvată, în ultimele stadii ale bolii, lucrurile se schimbă, pentru că se poate ajunge la complicaţii majore. Pentru a nu ajunge la hemoroizii ireductibili, prolabati prin anus sau la formaţiunile hemoroidale mari, examenul local şi proctologic este necesar, precum şi examenul endoscopic.

Metodele nechirurgicale de tratament a hemoroizilor în stadii III şi IV includ:

·  ligatura elastică;

·  sclerozarea hemoroizilor;

·  fotocoagularea cu laser sau infraroşu;

·  crioterapia.

În schimb, dacă boala este extrem de avansată, se vor recomanda procedurile chirurgicale de ţip:

·  excizie sau hemoroidectomie, în care este îndepărtat ţesutul excesiv care cauzează sângerare, procedura realizată în urma anesteziei cu sedare, generale sau epidurale;

·  hemoroidectomia, una din cele mai eficiente metode pentru tratarea hemoroizilor severi sau recidivanţi;

·  capsarea hemoroizilor, o procedură chirurgicală folosită mai ales pentru hemoroizii interni ce blochează circulaţia sângelui la nivelul ţesutului hemoroidal. Această procedură nu implică dureri mari, permiţând reluarea imediată a activităţilor zilnice şi fiind asociată cu un risc mare de recidivă a hemoroizilor;

·  cura cu stapler.