Zincul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman. Carența de zinc poate cauza probleme de sănătate importante și o mare varietate de simptome neplăcute. Acest articol examinează efectele benefice ale zincului asupra sistemului imunitar, pielii și unghiilor, precum și asupra ochilor și altor organe. Acesta poate avea, de asemenea, alte beneficii în prevenirea cataractei și a altor boli oculare, precum și în menținerea sănătății ficatului, rinichilor și altor organe interne. 

1. Zincul susține și modulează imunitatea

Rolul zincului în organism îl încadrează în categoria mineralelor esențiale, vitale, mai ales pentru buna funcționare a sistemului imunitar. El stimulează producția de celule albe din sânge și ajută la lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, zincul are un efect pozitiv asupra activității limfocitelor T și B, care au rolul de a ucide celulele străine ake organismelor patogene. Pe lângă acestea, zincul joacă și un rol important în producția de anticorpi.

Zincul este esențial pentru sinteza neutrofilelor. Aceste leucocite ccapturează bacterii, virusuri și alte substanțe străine, periculoase, care pot cauza boli. De asemenea, zincul stimulează activitatea limfocitelor T și B, care se ocupă de identificarea și distrugerea organismelor patogene.

Zincul participă la producţia de anticorpi, este responsabil pentru menţinerea integrității membranelor celulare, și le crește rezistența la atacuri externe. Are, de asemenea, un efect protector asupra ADN-ului, prevenind astfel modificarea sau distrugerea acestuia [1].

2. Zincul oferă protecție biochimică împotriva infecțiilor și bolilor

Un nivel adecvat de zinc poate ajuta la prevenirea unei serii de boli, inclusiv gripa, infecțiile tractului respirator inferior și herpesul. Studiile au arătat că suplimentele cu zinc pot reduce durata simptomelor unei boli și pot îmbunătăți starea generală de sănătate.

O serie de proteine, denumite citokine, produse în interiorul organismul uman, ajută la lupta împotriva infecțiilor. Ele sunt sintetizate de celulele imune care sunt activate de către zinc. Fără un nivel optim de zinc, celulele imune nu pot produce cantitatea necesară de citokine pentru a lupta împotriva infecțiilor și bolilor.

De asemenea, zincul poate ajuta la prevenirea infecțiilor determinate de E. coli prin crearea unei bariere împotriva acestei bacterii. Conform unor studii încă în derulare, zincul poate ajuta la prevenirea cancerului prin încetinirea ratelor de divizare celulară anormală care declanșează boala [2].

3. Zincul accelerează creșterea unghiilor

Există numeroase beneficii ale zincului asupra pielii și unghiilor. Aceste beneficii includ accelerarea proceselor de vindecare ale pielii, reducerea simptomelor afecțiunilor cutanate precum eczema, îmbunătățirea elasticității pielii și prevenirea ridurilor premature. De asemenea, zincul poate fi folosit pentru întărirea unghiilor fragile și prevenirea căderii lor.

Zincul este necesar pentru producția de keratinocite, celule care dau unghiilor stricteza si rezistenta lor la rupere. De asemenea, zincul contribuie la refacerea celulelor deteriorate din jurul unghiei și la crearea unei baze solide pe care se formează apoi noile unghii sănătoase [3].

4. Zincul e esențial pentru sănătatea pielii

Consumul adecvat de zinc poate ajuta la accelerarea proceselor de vindecare ale pielii după o vătămare sau o boală cutanată. Zincul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii care ajută la reducerea inflamației pielii. Acest mineral poate, de asemenea, să reducă semnele și simptomele unei afecțiuni cutanate cum ar fi eczema.

În plus, zincul ajută la îmbunătățirea elasticității pielii și la prevenirea ridurilor premature prin stimularea producției de colagen și elastină. Aceste substanțe sunt responsabile de fermitatea pielii și pot reduce semnele îmbătrânirii premature [4].


5. Zincul este esențial pentru un păr frumos și sănătos

Consumul regulat de zinc poate contribui la creșterea calității unghiilor și părului, astfel încât să devină mai rezistente și mai puțin predispuse la rupere sau deteriorare. De asemenea, zincul poate contribui la creșterea părului, precum și la prevenirea căderii acestuia. Acest mineral este implicat în sinteza keratinocitelor, care sunt celulele responsabile pentru producția proteinei din structura firului de păr. Acesta poate, de asemenea, să stimuleze circulația sângelui în scalp, ceea ce poate contribui la crearea unui mediu adecvat pentru creșterea părului [3].

6. Zincul previne cataracta și alte boli oculare

Cele mai citite articole

Zincul poate ajuta la prevenirea cataractei și a altor boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă.

Zincul susține circulația sângelui, ceea ce poate ajuta la prevenirea deteriorării vaselor de sânge și a cataractei. De asemenea, zincul poate reduce producția de radicali liberi, care provoacă oxidarea nocivă a țesuturilor și celulelor ochilor. Un nivel adecvat de zinc poate ajuta la menținerea acuității vizuale și prevenirea problemelelor legate de vedere [2].

Zincul joacă un rol important în sănătatea noastră și în menținerea unei bunăstări generale. Zincul poate fi obținut atât din alimentele pe care le consumăm, cât și prin suplimente nutritive, așadar consultă medicul pentru a vedea dacă este necesară administrarea unui asemenea produs. 

Bibliografie:

1. Australia, Healthdirect. “Zinc.” Www.healthdirect.gov.au, 27 Mar. 2019, www.healthdirect.gov.au/zinc, accesat la 5.02.2023;

2. Boston, 677 Huntington Avenue, and Ma 02115 +1495‑1000. “Zinc.” The Nutrition Source, 1 Nov. 2019, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/#:~:text=It%20is%20a%20major%20player, accesat la 5.02.2023;

3. Kubala, Jillian. “Zinc: Benefits, Deficiency, Food Sources and Side Effects.” Healthline, 14 Nov. 2018, www.healthline.com/nutrition/zinc, accesat la 5.02.2023;

4. Mayo Clinic. “Zinc.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112, accesat la 5.02.2023.

Cele mai citite articole