Poate ca nicio abilitate nu este mai valoroasa si mai dificil de obtinut decat dezvoltarea gandirii critice care sa fie profitabila pentru interesele noastre. De regula, la scoala ne-au invatat mai mult sa repetam ​​decat sa gandim; unele dezbateri, unele discutii, dar in esenta este o treaba pe care trebuie sa o facem pentru noi insine.

In multe locuri de munca, daca luam decizii proaste dimineata, cel mai probabil ne vom petrece restul zilei incercand sa corectam greselile sau sa amortizam consecintele. Si poate pentru ca nu ne-am luat suficient timp pentru a ne gandi mai bine. Astfel, gandirea buna produce decizii initiale mai bune, eliberand astfel timp si energie, iar acestea sunt deja cateva dintre avantajele sale.

In acest moment, va vom sugera 4 carti despre filozofia clasica pentru a dezvolta si exersa gandirea eficienta, pentru a va forma propriile criterii si pentru a va stabili propriile decizii in functie de nevoile dvs., ale mediului inconjurator si, in cele din urma, pentru a o putea folosi in orice domeniu al vietii. Daca lista noastra nu este pe placul tau, pe acest site gasesti o selectie de carti care te-ar putea interesa si pe care merita sa le citesti.

1. Tractatus Logico-Philosophicus, de Ludwig Wittgensteine

Tratatul logic filozofic de Ludwig Wittgensteine ​​este unul dintre exemplarele care ne pot ajuta cel mai mult sa ne ordonam gandirea. Filosoful Ludwig Wittgensteine ​​face un discurs detaliat despre cum sa dam ordine si sens gandirii, o ocazie foarte buna de a incepe sa ne clarificam si sa ne aranjam bine ideile, deoarece se ocupa, printre altele, de conditiile optime pentru utilizarea corecta a limbajului. 

Pentru el, sunt mai multe probleme legate de limbaj; si este ceea ce se intampla in mintea noastra cand o folosim cu intentia de a dori sa spunem ceva prin cuvintele noastre.

2. Discurs asupra metodei, de Rene Descartes

Discurs asupra metodei este un clasic al filosofiei din toate timpurile, unde filozoful isi explica metoda de rationament , chiar si prin cele mai dificile probleme. El ilustreaza dezvoltarea acestei metode prin scurte schite autobiografice intercalate cu argumente filozofice. O carte pentru a invata sa gestionezi intelegerea ca ghid, pentru toti cei care doresc sa invete sa gandeasca bine. 

Cele mai citite articole

In carte, prima dintre cele patru reguli ale sale de metoda consta in interiorizarea a ceea ce el numeste „indoiala metodica”, adica a nu admite nimic ca adevarat fara a sti cu dovezi ca este ; nu va grabiti si incepeti intotdeauna de la principii rationale, evidente, clare si inteligibile.

3. Dialogurile lui Platon, de Platon

Platon este poate unul dintre cei mai mari filosofi ai tuturor timpurilor. In lucrarea sa, Dialogurile lui Platon exploreaza formarea constanta a ratiunii . Astfel, impreuna cu profesorul sau Socrate, ei discuta despre cum sa inteleaga cat mai rezonabil teme universale precum iubirea, bunatatea, adevarul, virtutea, fiinta sau frumusetea, pe care le analizeaza in lucrarea sa prin El BanquetThe RepublicFedon sau Phaedrus.

Astfel, Platon, alaturi de Socrate, discuta, analizeaza si dezbat, din diferite puncte de vedere, aceeasi tema pana ajung la o linie intriga fara intreruperi.

4. Religia in limitele ratiunii pure, de Immanuel Kant

Religia in limitele simplei ratiuni este un element cheie al sistemului de filosofie pe care Kant l-a introdus cu Critica ratiunii pure , o lucrare de mare importanta in istoria gandirii religioase occidentale.

Reprezinta incercarea sa particulara de a explica forma si continutul unui tip de religie care s-ar baza pe ratiunea morala , sau stiind ce este bine si ce este gresit, si care ar satisface nevoile unei vieti cat mai etice posibil.

Un filozof care a laudat folosirea ratiunii ca un caracter distinctiv al speciei noastre . Un exemplar frumos in care ni se pun trei intrebari care in sine deja ne invita sa ne gandim: Ce pot sa stiu? Ce ar trebuii sa fac? La ce am voie sa ma astept? Ce este fiinta umana?

Cele mai citite articole