Când vine vorba de îmbunătățirea aspectului chipului nostru, există numeroase soluții la care putem apela, în funcție de ce anume ne deranjează, de rezultatele pe care dorim să le obținem, dar și de buget. Poate fi însă destul de dificil să știi pentru ce procedură ar trebui să optezi și când. În acest articol vei descoperi câteva informații utile despre unele dintre aceste proceduri de remodelare facială și indicațiile lor. 

Liftingul facial 

Liftingul facial este una dintre cele mai populare proceduri chirurgicale și nu fără motiv. Este o metodă foarte eficientă de a da timpul înapoi și de a șterge toate acele semne pe care trecerea anilor și stilul de viață le-au lăsat asupra chipurilor noastre. Ar putea fi o soluție potrivită și pentru tine dacă: 

  • Te deranjează pielea lăsată de pe față și gât; 
  • Consideri că arăți mai în vârstă decât ești de fapt; 
  • Tinzi să porți eșarfe sau alte accesorii pentru a-ți ascunde gâtul; 
  • Aspectul chipului tău îți afectează încrederea în propria persoană și modul în care interacționezi cu alte persoane. 

Există mai multe tipuri de lifting facial, astfel că vei putea opta pentru cel care corespunde cel mai bine nevoilor tale. De exemplu, dacă nu există probleme estetice majore, iar semnele îmbătrânirii nu sunt atât de accentuate, în locul liftingul facial standard se poate opta pentru procedura de minilifting facial.[1]

Ridicarea sprâncenelor 

Odată cu trecerea timpului, pielea și țesuturile feței își pierd elasticitatea încep să se lase. Acest lucru este evident și în zona superioară a feței. Distanța dintre sprâncene și gene începe să se scurteze, ceea ce ne poate face să avem un aspect obosit sau trist în permanență. 

Soluția în astfel de cazuri o reprezintă liftingul sprâncenelor, o procedură ce presupune îmbunătățirea aspectului frunții, al sprâncenelor și al zonei din jurul ochilor prin ridicarea țesutului moale și a pielii de pe frunte. Există diverse tehnici ce pot fi folosite în timpul unei astfel de proceduri, iar chirurgul tău o va alege pe cea potrivită în funcție de rezultatele dorite.[2]

Blefaroplastia 

Cele mai citite articole

Blefaroplastia este o altă procedură chirurgicală cu ajutorul căreia se poate îmbunătăți aspectul feței, una care se concentrează însă pe zona din jurul ochilor, recomandată acelor persoane care sunt nemulțumite de felul în care arată pleoapele lor. 

Pielea lăsată care creează pliuri ori afectează conturul natural al pleoapei superioare și, în unele cazuri, chiar și vederea, depunerile de grăsime care fac ca pleoapele să pară umflate, pungile de sub ochi, excesul de piele și ridurile fine de sub pleoapa inferioare – toate acestea pot fi corectate prin intermediul blefaroplastiei.[1]

Lipofillingul facial 

Dacă ai prefera o soluție mai puțin invazivă, atunci te-ar putea interesa transferul de grăsime proprie sau lipofillingul. După cum sugerează și denumirea sa, această procedură presupune utilizarea grăsimii proprii a unei persoane pentru a reda volumul anumitor zone ale feței. Grăsimea se recoltează, de obicei, din abdomen sau din interiorul coapsei, se procesează prin centrifugare sau filtrare și se injectează acolo unde este necesar. 

Pe lângă mărirea volumului zonelor tratate, această procedură contribuie și la corectarea ridurilor și pliurilor profunde, precum și a altor iregularități. Indicațiile pentru lipofilling includ obrajii adânciți, pierderea volumului pomeților și șanturile nazolabiale adânci (acele șanțuri care merg de la nas până la colțurile gurii).[4]

Proceduri precum liftingul facial, cel al sprâncenelor, blefaroplastia sau lipofillingul facial sunt doar câteva dintre procedurile la care poți apela atunci când aspectul chipului tău nu te mai mulțumește. Lista soluțiilor disponibile este mult mai lungă, dar pentru a o putea alege pe cea potrivită pentru tine trebuie mai întâi să decizi ce fel de rezultate îți dorești. Următorul pas este să te programezi la o consultație de specialitate, unde ți se vor prezenta avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri și ți se vor explica ce riscuri presupun acestea. 

Bibliografie: 

  1. „Eyelid Surgery/ Blepharoplasty” American Society of Plastic Surgeons, 2020, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/eyelid-surgery. Accessed 15 Nov. 2022.
  2. „Brow Lift – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/brow-lift/about/pac-20393257. Accessed 15 Nov. 2022.
  3. „Facelift Guide.” ABCS, 11 July 2020, www.americanboardcosmeticsurgery.org/procedure-learning-center/face/facelift-guide/. Accessed 15 Nov. 2022.
  4. „Fat Transfer (facial)” ISAPS, 2 Feb. 2021, www.isaps.org/procedures/facial-plastic-surgery/fat-transfer-facial/. Accessed 15 Nov. 2022.

Cele mai citite articole