Când astăzi totul este simplă înregistrare contabilă, achiziționarea unui lingou sau a unei monede de aur ne oferă siguranța de a deține ceva fizic a cărui valoare se menține în timp și nu depinde de fluctuațiile politicilor guvernelor și ale băncilor centrale.
Se spune adesea că aurul tinde să-și mențină puterea de cumpărare în timp, iar investitorii tind să cumpere aur pentru a contracara efectele inflației și modificările valorilor valutare.
1. Un activ de refugiu milenar
De mii de ani, aurul s-a dovedit a fi un activ de refugiu, adică un mod de păstrare a valorii acumulărilor de avuție. A fost ales pentru acest scop deoarece are o serie de calități: este un metal relativ rar (dar nu întratât de rar, încât să nu poată fi obținut în anumite cantități care să îl facă monedă de schimb), dens (ceea ce l-a făcut ca într-un volum mic să înglobeze o mare valoare), rezistent în timp la factorii de mediu (nu ruginește), relativ ușor de prelucrat și relativ greu de falsificat (pentru cunoscători). În plus, poate fi păstrat și transportat relativ ușor.
Din punct de vedere istoric, aurul a fost o acoperire excelentă împotriva inflației, deoarece prețul său tinde să crească atunci când crește costul vieții.
2. Este o investiție bună care își menține valoarea pe termen lung
În 2021, prețul aurului va rămâne stabil, consideră experții în domeniu. Va fi așa ca urmare a randamentelor negative reale oferite de depozitele monetare, în multe părți ale lumii, mai ales dacă Rezerva Federală (banca națională a SUA) va aplica o politică monetară și mai laxă, decât până acum. De asemenea, incertitudinile legate de pandemie, manifestate pe termen scurt ar trebui să mențină prețul aurului în intervalul de la 1.850 la 2.000 de dolari SUA (USD) pe uncie (31,3 g).
Pe termen lung, analiștii de pe această piață apreciază că, odată ce va exista o relansare a economiei globale este posibil ca ratele reale să revină la nivelurile lor normale, iar investitorii să își sporească din nou expunerea pe active mai riscante. În acest context, prețul aurului va tinde probabil să se apropie. de 1.600 USD pe uncie.
Există destule voci în domeniul investițional care spun că prețul aurului este încă subevaluat.
3. Este un activ ce poate fi avut în vedere pentru diversificarea portofoliului
Aurul este un activ care este deosebit de căutat în perioade de incertitudine, adică, în special în timpul crizelor și recesiunilor economice, când multe alte active se depreciază. Atunci acest activ își păstrează valoarea sau chiar și-o crește, având în vedere că în astfel de momente este mai căutat de către investitori.
Cele mai citite articole
O caracteristică a sa este și faptul că aurul este invers corelat cu dolarul SUA: atunci când dolarul se apreciază, prețul aurului scade și invers.
Din 2010, băncile centrale globale au fost cumpărători neți de aur, achizițiile nete totalizând 371 de tone în 2017, spre exemplu, potrivit World Gold Council. Băncile centrale care cumpără aur reprezintă un exemplu pentru investitorii care ar putea să-și dorească să dețină aur în portofoliu.
De asemenea, datoriile statelor și creșterea ofertei de bani (care se află în expansiune) influențează creșterea prețului aurului.
4. Oferta mondială de aur este în scădere, iar cererea în creștere
Cantitatea de aur de pe planeta noastră este finită. Astăzi sunt descoperite mai puține mine de aur, deoarece bugetele de explorare scad și costurile miniere cresc. Este posibil ca aurul care putea fi exploatat „ușor” să fi fost deja extras. Cu o producție anuală mai scăzută de aur și o cerere în creștere, aurul existent ar putea deveni mai scump în următorii ani.
Unul dintre factorii care conduce la creșterea prețului gramului de aur este mărirea cererii pentru bijuteriile din aur. În condițiile în care numărul persoanelor din clasele de mijloc este în creștere rapidă, în țările emergente, precum China sau India este de așteptat ca și cererea de bijuterii din aur să se mărească. De altfel, deținerea de bijuterii din aur este atât de răspândită în India încât, din 2016, gospodăriile indiene dețineau mai mult aur decât primele șase bănci centrale combinate.
5. Alternativă la moneda fiduciară
Aurul este o alternativă reală la banii fiduciari și acționează ca o monedă internațională. Aurul are capacitatea de a genera lichiditate imediată oriunde în lume.
Este un activ de masă, la fel de lichid ca și alte titluri financiare, iar corelația sa cu principalele clase de active a fost scăzută atât în perioadele expansive, cât și în perioadele de recesiune.
Cumpărarea aurului fizic este o modalitate de a realiza o investiție durabilă.
6. Facilitățile fiscale
Un alt motiv important pentru orice investitor atunci când decide cu privire la investiția realizată într-un produs sau altul este legat de impozitele pe care va trebui să le plătească statului. Opțiune în favoarea aurului fizic (lingouri și monede) este faptul că în Uniunea Europeană acestea se bucură de o impozitare specială, care îi scutește pe investitori de la plata TVA atunci când se tranzacționează cantități mai mari de 2g.