Hipermetropia este un viciu de refracție care face ca obiectele aflate în apropiere să pară neclare, în timp ce cele aflate la distanță sunt clare. Tinde să se moștenească în familie și de multe ori este prezentă încă de la naștere. Există însă și cazuri în care se dezvoltă mai târziu în viață, în special după vârsta de 40 de ani.[2][3] Continuă să citești pentru a afla care sunt primele semne de alarma ce pot indica prezenta acestui viciu de refracție, dar și ce opțiuni există când vine vorba de corectarea sa. 

Simptomele timpurii ale hipermetropiei

Simptomele hipermetropiei nu sunt întotdeauna ușor de depistat, iar semnele de alarmă pot varia de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvent menționate semne timpurii ale acestui viciu de refracție se numără:

  1. vederea încețoșată – apare în special când vine vorba de obiecte aflate la o distanță mică;
  2. dificultățile la citire – cum obiectele aflate aproape de față sunt mai greu de văzut clar de o persoană cu hipermetropie, aceasta poate întâmpina dificultăți în a distinge literele sau imaginile din cărți;
  3. durerea și tensiunea oculară – acestea pot rezulta din efortul ochilor de a se adapta pentru a îmbunătăți claritatea imaginii;
  4. nevoia de a miji ochii pentru a vedea clar – este o tehnică la care multe persoane apelează pentru a îmbunătăți focalizarea și a vedea mai clar.[1][2][3]

Dacă ai oricare dintre aceste simptome, este indicat să faci un consult optometric!

Opțiuni de tratament pentru hipermetropie

Opțiunile de tratament pentru hipermetropie sunt variate. De cele mai multe ori, pentru corectarea acestui viciu de refracție se apelează însă la ochelari de vedere sau lentile pentru hipermetropie.

Ochelarii de vedere cu lentile convergente sunt cea mai comună metodă de corectare a hipermetropiei. Alegerea ochelarilor de vedere depinde de preferințele individuale și de severitatea hipermetropiei. Acest din urmă detaliu va influența și cât de mult va trebui să porți ochelarii de vedere. 

O altă opțiune de tratament o reprezintă lentilele de contact. Acestea oferă un câmp vizual mai larg decât ochelarii și pot fi o opțiune atractivă pentru persoanele care nu doresc să poarte ochelari. Lentilele de contact pentru hipermetropie funcționează similar cu ochelarii, aducând razele de lumină în punctul corect pe retină. Dacă vrei să afli exact cu ce lentile se corectează hipermetropia, fă o vizită la optometrist!

Cele mai citite articole

În cazurile severe de hipermetropie, se pot lua în considerare procedurile chirurgicale, cum ar fi LASIK sau PRK. Aceste proceduri implică remodelarea corneei pentru a schimba modul în care lumina este focalizată pe retină.[1][2][3]

După cum se poate vedea, există multe opțiuni de tratament disponibile pentru hipermetropie. Alegerea celei mai potrivite depinde de severitatea afecțiunii, stilul de viață al pacientului și preferințele individuale. Primul pas îl reprezintă întotdeauna efectuarea unui control la ochi.

Poate că ai nevoie de un consult optometric pentru lentile de contact ori de unul pentru ochelari de vedere. Ori poate ți se potrivește mai bine soluția oferită de intervențiile chirurgicale cu laser. Nu vei știi care este cea mai bună opțiune pentru tine până nu vei discuta cu un specialist. 

Hipermetropia este o problemă destul de comună, iar detectarea timpurie și tratarea ei corespunzătoare pot contribui la menținerea unei vederi sănătoase. Învață deci să recunoști potențialele semne de alarmă și nu le ignora niciodată.

Chiar dacă nu se confirmă diagnosticul de hipermetropie, este întotdeauna de preferat să cunoști cu certitudine cauza din spatele unor simptome precum cele menționate în acest articol. Dacă diagnosticul se confirmă, este important să se ia cât mai repede o decizie privind opțiunea de tratament potrivită și să se înceapă corectarea hipermetropiei.  

Surse de referință:  

  1. „Farsightedness – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/farsightedness/symptoms-causes/syc-20372495. Accessed 19 Dec. 2023.
  2. „Farsightedness: Symptoms, Causes & Treatment”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8580-farsightedness. Accessed 19 Dec. 2023.
  3. „Long-Sightedness”, NHS, 2023, www.nhs.uk/conditions/long-sightedness/. Accessed 19 Dec. 2023.

Cele mai citite articole