Psihoterapia online se adresează persoanelor care doresc să apeleze la serviciile unui psihoterapeut, dar din diverse motive nu pot organiza o sesiune într-un mod tradițional sau se tem de o întâlnire directă.

Terapia online este, de asemenea, o modalitate de a continua întâlnirea cu un terapeut pe care îl cunoaștem deja, dar venirea la birou a devenit problematică.  Ca de exemplu dacă tu ai un colaborat cu un psiholog Timișoara  sau un psihoterapeut din Iași, iar tu pleci definitiv sau la muncă în Germania sau Italia.

  • Psihoterapie online – este eficientă?

Există multe definiții ale psihoterapiei, dar cele mai multe dintre acestea subliniază cooperarea constantă a expertului cu clientul, vizând o schimbare satisfăcătoare în sine, comportamentul sau situația sa de viață. Psihoterapia online este furnizarea de servicii terapeutice de către un psiholog sau psihoterapeut de la distanță prin internet.

Teoretic, terapia online diferă de cea tradițională, care constă în contactul direct cu clientul, doar sub formă de comunicare, însă provoacă destul de multe controverse în mediul psihologilor și psihoterapeuților, în special în România. Găsește atât suporteri, cât și adversari puternici ai psihoterapia online.

Oponenții terapiei online postulează că contactul fizic este extrem de important, deoarece nu numai că permite observarea atentă a persoanei, dar permite și schimbul de emoții, ceea ce nu este posibil la telefon și nici chiar prin mesaje video.

Pe de altă parte, susțin că relația terapeut-pacient stabilită prin internet poate fi la fel de profundă ca și prin contactul direct.

  • Ce spune cercetarea științifică despre asta?

Cercetările efectuate de oamenii de știință israelieni asupra unui grup de aproape 10.000 de pacienți arată că eficacitatea terapiei pe internet este comparabilă cu cea efectuată într-un mod tradițional. Mărimea globală a efectului mediu ponderat al terapiei online în timpul studiului a fost de 0,53, ceea ce se apropie de dimensiunea medie a efectului terapiei directe tradiționale.

  • Cum poți să găsești un  psihoterapeut bun online ?

Cele mai citite articole

După introducerea expresiei corecte în câmpul motorului de căutare – de exemplu, psihoterapie prin internet, vom vedea o mulțime de oferte. Atunci când alegem specialistul potrivit, ar trebui să luăm în considerare calificările, experiența și domeniul în care este specializat.

În prezent, una dintre cele mai populare și, în același timp, cele mai eficiente abordări în psihologia modernă este terapia cognitiv-comportamentală (TCC).

Terapeutul ar trebui, de asemenea, să explice în mod clar principiile furnizării de servicii. Pacientul nu are nicio îndoială cu privire la cât durează vizita, prin ce mediu are loc, precum și cât costă și cum se plătește taxa. Costul ședințelor, care durează de obicei 50 de minute, variază de obicei între 100 și 250 lei. Diferențele de preț depind în mare măsură de competența și experiența terapeutului, chiar și orașului unde profesează.

  • Pentru cine este potrivită terapia online?

Psihoterapia online se adresează persoanelor care doresc să apeleze la serviciile unui psihoterapeut, dar din diverse motive nu pot sau nu doresc să desfășoare sesiuni într-un mod tradițional. Cu toate acestea, merită subliniat faptul că nu orice problemă psihologică poate fi tratată de la distanță, iar specialiștii sunt de acord cu acest lucru.

În caz de probleme psihologice grave, este prescrisă terapia directă sau spitalizarea. De obicei, ajutorul psihologic prin internet este oferit pacienților care nu pot face față situațiilor personale dificile dar nu atât de periculoase, legate de aspecte familiale, de cuplu, sociale și profesionale. Dar, mai ales în străinătate, terapeuții online ajută adesea cu probleme legate de dependența de alcool sau droguri.

Terapia prin internet este, de asemenea, o soluție bună în caz de urgență epidemică. În prezent, întreaga lume se luptă cu pandemia de COVID-19, așa încât deocamdată este cea mai bună variantă posibilă pentru mulți solicitanți de psihoterapie. Asta deoarece terapia online a devenit singura continuare a terapiei pentru mulți pacienți. Este, de asemenea, recomandată pacienților noi care suferă atacuri de panică, anxietate sau trec prin crize emoționale din cauza situației sanitare actuale.

Mai ai încă dubii? Atunci testează mai întâi o aplicație din domeniul psihologiei: i’m-fine.app!

I’m Fine îți oferă unelte terapeutice care să te asiste în îmbunătățirea stării tale de sănătate mintală. Descarcă chiar acum aplicația aceasta pentru telefonul mobil din Magazinul Google Play sau Magazinul Apple!

Cele mai citite articole