Amigdalita este o infecție a amigdalelor. Simptomele obișnuite ale amigdalitei includ durerea în gât combinată cu febră, amigdale umflate, dificultăți la înghițire și ganglioni limfatici inflamați. Tratamentul amigdalitei depinde de cauza infecției. Deși se întâlnește cel mai adesea la copii, amigdalita poate afecta persoane de toate vârstele. În acest articol îți spunem care sunt tipurile de amigdalită, detaliem simptomele afecțiunii, modalitățile de tratare și complicațiile care pot apărea dacă amigdalita nu este tratată adecvat.
Ce este amigdalita?
Amigdalita apare atunci când amigdalele se infectează. Amigdalele sunt cele două mici umflături de țesut moale (câte una de fiecare parte) din partea din spate a gâtului). Se pot vedea în oglindă dacă deschizi gura și scoți limba. Amigdalele sunt parte a sistemului imunitar, rolul lor este acela de a ajuta la captarea germenilor care pot îmbolnăvi organismul. Atunci când amigdalele se infectează, se umflă și devin dureroase, iar înghițirea poate fi dureroasă. Amigdalita se mai numește și amigdalofaringită, dar majoritatea oamenilor o numesc simplu, durere în gât.
Amigdalita este mai frecventă la copii, dar poate afecta persoane de toate vârstele. Afecțiunea apare rareori la copiii sub vârsta de 3 ani. Este o boală foarte frecventă. Majoritatea oamenilor fac amigdalită cel puțin o dată în viață.
Tipurile de amigdalita: acută, cronică și recurentă
Amigdalita poate fi de mai multe tipuri, literatura medicală menționează:
- amigdalita virală: virusurile, cum ar fi răcelile și gripele (gripa), cauzează până la 70% din cazurile de amigdalită;
- amigdalita bacteriană (angină streptococică): bacteriile, cum ar fi streptococul de grup A, pot cauza amigdalită. Amigdalita bacteriană este denumită în mod obișnuit faringită streptococică. Persoanele care nu au amigdale pot face totuși angină streptococică.
Amigdalita poate fi contagioasă pentru că virusurile și bacteriile care provoacă amigdalita sunt foarte contagioase. Agenții patogeni sunt transmiși prin:
- sărut sau schimbul de tacâmuri sau alte ustensile;
- intrarea în contact apropiat cu cineva care este bolnav;
- atingerea unei suprafețe contaminate și apoi atingerea nasului sau a gurii;
- inhalarea de particule mici care se transmit prin aer atunci când o persoană bolnavă strănută sau tușește.
Simptomele amigdalitei
Simptomele amigdalitei apar, de obicei, brusc. Acestea pot include:
- durere sau zgârieturi în gât;
- durere sau dificultăți la înghițire;
- amigdale și gât roșu, umflat;
- pete albicioase pe amigdale;
- febră de peste 38 grade Celsius;
- noduli limfatici inflamați (glandele de pe părțile laterale ale gâtului, sub urechi);
- dureri de stomac sau vărsături (mai frecvente la copiii mai mici).
Simptomele amigdalitei pot fi similare cu cele ale altor afecțiuni, precum răceala sau gripa. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, este important să consulți un medic pentru a obține un diagnostic corect și un tratament adecvat.4. Cum să previi apariția amigdalitei: sfaturi și recomandări
Diagnosticarea amigdalitei
Pentru a stabili diagnosticul de amigdalită, medicul va:
- examina gâtul, pentru a vedea dacă există roșeață, umflături sau pete albe pe amigdale;
- întreba despre alte simptome care ar fi putut apărea, cum ar fi febră, tuse, curgerea nasului, erupții cutanate sau dureri de stomac;
- examina urechile și nasul, pentru eventuale alte semne de infecție;
- pipăi părțile laterale ale gâtului, pentru a vedea dacă ganglionii limfatici sunt umflați și sensibili.
După confirmarea diagnosticului de amigdalită, medicul va stabili dacă infecția rezultă dintr-un virus sau dintr-o bacterie (streptococ). Pentru a face acest lucru, acesta poate solicita un test de cultură bacteriană. În timpul acestei proceduri, medicul va tampona partea din spate a gâtului cu un tampon lung de bumbac, pentru a colecta celule și salivă. Apoi, va verifica proba pentru a vedea dacă este pozitivă la testul pentru bacteria Streptococcus de grup A. Dacă rezultatele sunt pozitive, pacientul are angină streptococică. Dacă rezultatele sunt negative, are amigdalită virală.
Cele mai citite articole
Este important să știi că aceste informații sunt generale și că fiecare caz de amigdalită poate fi diferit. De aceea, este întotdeauna recomandat să consulți medicul pentru stabilirea unui diagnostic adecvat și o strategie de tratament personalizată.
Metode de tratament pentru amigdalită
Tratamentul amigdalitei depinde de cauza infecției. În timp ce simptomele amigdalitei virale și ale amigdalitei bacteriene pot fi similare, tratamentele lor sunt diferite.
Cum se tratează amigdalita bacteriană?
Amigdalita bacteriană (angină streptococică) se tratează cu antibiotice. Acestea se administrează pe cale orală (pe gură) timp de aproximativ 10 zile. Este foarte important ca pacientul să urmeze prescripțiile medicului și să ia întregul tratament cu antibiotice, chiar dacă se simte mai bine după câteva zile. Tratamentul cu antibiotice trebuie terminat pentru ca infecția să nu revină, să se agraveze sau să se răspândească în alte părți ale corpului.
Cum se tratează amigdalita virală?
De asemenea, pentru a ameliora simptomele amigdalitei virale, medicul poate recomanda:
- odihnă din belșug;
- lichide pentru a rămâne hidratat;
- analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul;
- pastile pentru gât.
Dacă pacientul are infecții cronice sau recurente ale amigdalelor, medicul poate recomanda o amigdalectomie, adică o procedură de îndepărtare chirurgicală a amigdalelor.
Complicațiile amigdalitei
Complicațiile cauzate de amigdalită sunt de obicei asociate cu streptococul și cu bacteriile streptococice. Acestea includ:
- amigdalită cronică: persoanele care au amigdalită de mai mult de șapte ori pe an pot avea amigdalită cronică. Medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta amigdalele, mai ales dacă pacientul sforăie sau are probleme cu somnul pe timp de noapte.
- pietre la amigdale: în cazul unor amigdale infectate sau inflamate o perioadă lungă de timp, este posibil ca pacientul să dezvolte pietre la amigdale. Pietrele la amigdale sunt bucățele tari, calcificate de bacterii și resturi care se află în colțurile amigdalelor.
- scarlatină: streptococul poate evolua în scarlatină, provocând o erupție cutanată roșie și febră. Scarlatina apare mai des la copii decât la adulți, dar nu este frecventă.
- abcesul peritonsilar: în cazurile severe de amigdalită, se poate forma un abces (o colecție de puroi) în jurul amigdalei. Abcesele peritonsilare apar mai des la adulți și adolescenți decât la copii. Medicul poate recomanda adesea o intervenție chirurgicală pentru a drena abcesul.
- febra reumatismală: deși rară, febra reumatismală poate apărea dacă nu este tratată angina streptococică sau dacă pacientul nu duce tratamentul cu antibiotice până la sfârșit. Febra reumatismală apare la copii mai des decât la adulți. În situații grave se poate ajunge la afecțiuni cardiace permanente.
- răspândirea infecției: dacă nu este tratată, bacteria streptococică se poate răspândi din gât în urechea medie, sinusuri sau alte părți ale corpului. Această infecție poate duce la complicații (sinuzita, glomerulonefrita sau fasciita necrozantă).
Cum pot preveni amigdalita?
Amigdalita nu se poate preveni în totalitate. Cu toate acestea, există lucruri care pot fi făcute pentru a reduce riscurile:
- spală-te des pe mâini, mai ales înainte de a atinge nasul sau gura;
- evită să împarți mâncarea, băutura sau obiectele personale cu cineva care este bolnav;
- înlocuiește periodic periuța de dinți.
Prognosticul amigdalitei
Majoritatea cazurilor de amigdalită virală se vindecă în câteva zile cu lichide și multă odihnă. Antibioticele elimină de obicei amigdalita bacteriană (angină streptococică) în aproximativ 10 zile. De obicei, amigdalita nu cauzează probleme de sănătate grave sau de durată.
Când trebuie consultat medicul?
Ar trebui mers la medic în cazul în care pacientul constată:
- dureri în gât mai mult de patru zile;
- febră mai mare de 38,3 grade Celsius;
- dificultăți sau dureri la înghițire;
- dificultăți de respirație;
- amigdale dureroase sau umflate.
Amigdalita este o infecție a amigdalelor care poate provoca dureri de gât, febră, dificultăți la înghițire și alte simptome. Tratamentul depinde de faptul dacă infecția este virală sau bacteriană. Amigdalita este foarte frecventă și este ușor de tratat cu odihnă și medicamente. În cazurile grave, medicul poate recomanda amigdalectomie. Pentru a afla mai multe despre opțiunile de tratament, mergi la medicul ORL.