Ca părinte, cu siguranță îți dorești să amenajezi cea mai frumoasă și spectaculoasă cameră pentru copilul tău. Cei mici au nevoie de un loc plăcut și armonios, în care să se dezvolte, să-și contureze personalitatea și să devină creativi sau îndrăzneți. Vorbim de un univers fascinant, un adevărat regat al copilăriei în care aceștia să se simtă cât mai confortabil. Ei bine, provocarea decorului este uriașă și presupune multă răbdare și imaginație, precum și respectarea unor reguli extrem de importante. Iată ce trebuie să iei în calcul când amenajezi camera copilului tău:
Siguranța este mereu pe primul loc
Spre deosebire de adulți, copiii sunt mai predispuși la accidentele casnice. Acest lucru nu trebuie să fie o piedică pentru tine, ci trebuie doar să identifici sursele de risc și să le elimini din decor. Iar la capitolul siguranță sunt câteva direcții clare de urmat – piesele de mobilier, lumină, umiditate, temperatură, materiale toxice. Așadar, ai grijă ca articolele de mobilă să fie sigure, cu colțuri rotunjite și fără bucăți care se pot desprinde ușor. Ia în considerare să existe cel puțin o sursă de aer curat și lumină naturală, menține temperatura în încăpere la 20-22 de grade Celsius în orice anotimp și umiditatea între 40-60%. Folosește sisteme de siguranță pentru prize, cabluri, uși, ferestre ori corpuri de iluminat și verifică jucăriile sau alte lucruri să nu conțină materiale toxice.
Materialele se aleg cu multă atenție
Piața este plină de tot felul de articole în culori și imprimeuri speciale pentru copii. Chiar dacă sunt atrăgătoare, nu înseamnă neapărat că sunt și bune pentru amenajarea camerei copilului tău. După cum știi, micuții fac cunoștință cu toate obiectele noi băgându-le în gură. De asemenea, copiii circulă peste tot și nu țin cont să se spele pe mâini tot timpul. Din acest motiv sunt esențiale materialele din care sunt confecționate produsele utilizate pentru decor. Evită mobilierul vopsit cu diferite substanțe și alege lemnul natural. În ceea ce privește textilele, optează pentru o lenjerie de pat pentru copii din bumbac sau alte fibre hipoalergenice. Acordă atenție și perdelelor sau draperiilor, să fie din materiale de calitate și cumpără un covor cu fir scurt, care să nu strângă praful și să se poată curăța ușor.
Culorile folosite trebuie să fie calde
Cele mai citite articole
Paleta cromatică din camera copilului este foarte importantă în ceea ce privește starea lui de spirit. Chiar dacă te gândești că nuanțele închise se întrețin mai ușor, nu este o idee bună să le iei în calcul pentru încăperea unde va sta cel mic. Culorile potrivite sunt cele pastelate, calde, luminoase și primitoare, care stimulează creativitatea și favorizează relaxarea. Opțiunile care rar dau greș sunt roz pal, alb, galben deschis, albastru, verde pal sau liliachiu, în timp ce variantele mai închise ori vibrante se folosesc ca accente de culoare.
Este necesar un design funcțional
Camera unui copil trebuie să fie cât mai aerisită și să-i ofere suficient spațiu pentru joacă. Ai în vedere amplasarea patului, cel mai important element din încăpere. Acesta nu trebuie să fie așezat în imediata proximitate a geamului, dar nici lângă sursa de căldură sau în apropierea unui raft ori a altor obiecte grele. De preferat ar fi ca în jurul lui să fie o zonă liberă. Zonele de depozitare sunt cruciale într-o cameră de copil, mai ales dacă vrei ca fantezia să fie completată perfect de ordine. În acest sens, poți folosi mobilier multifuncțional, cutii, coșuri și dulapuri cu sertare la vedere. Pe lângă partea de odihnă, proiectează în încăpere și o zonă de joacă și primit prieteni, precum și un spațiu pentru studiu, eventual lângă geam.
Nu sunt indicate prea multe decorațiuni
Chiar dacă obiectele decorative dau viață oricărui decor, acestea nu-și prea găsesc locul în camera unui copil. Prin urmare, în loc să alegi figurine, piese din sticlă ori corpuri de iluminat sofisticate, decorează încăperea cu desene, cărți și jucării sigure pentru cel mic. Sunt preferate produsele din plastic, lemn și cele textile, abțibildurile, autocolantul sau tapetul, pernele și cutiile viu colorate, etajerele în diferite forme, panourile deosebite ori suporturile inedite.
Amenajarea camerei copilului trebuie să fie realizată punând accent pe siguranță, confort și funcționalitate. Astfel, va fi creat un loc magic, care să-i ofere celui mic toată libertatea de care are nevoie să-și dezvolte personalitatea și imaginația.