Aronia este o plantă medicinală folosită încă din cele mai vechi timpuri de indienii americani. Boabele de aronia sunt recunoscute a fi unul dintre fructele cele mai bogate în antioxidanți aparținând polifenolilor. Conținutul său de antocianină cu proprietăți antioxidante recunoscute îl depășește cu mult pe cel de afine, mure, coacăze negre, cireșe și alte fructe bogate în pigmenți. Pudra de aronia este o adevărată comoară care trebuie consumată puțin în fiecare zi! În cele ce urmează, comparația reciprocă prezintă componentele chimice conținute de fructele sale și proprietățile sale benefice asupra organismului.
Arbustul de foioase din familia Rosaceae include cantități mari de:
– vitaminele A și C
– Vitamine B sub formă de tiamină, riboflavină, acid folic
– nutrienți antioxidanți, inclusiv flavonoizi
Aceste substanțe, disponibile din abundență în aronia arbutifolia, oferă plantei proprietăți medicinale excepționale și un aport nutrițional aprobat de cei mai mari nutriționiști.
Într-adevăr, fructul de aronia:
– stimulează sistemul imunitar
– neutralizează radicalii liberi pentru a proteja celulele împotriva fenomenelor de oxidare și îmbătrânire
– lupta împotriva hipercolesterolemiei, hipertensiunii arteriale etc.
– reduce stresul oxidativ, cauza bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer
– limitează efectele nocive ale soarelui asupra pielii
– remediază anumite boli ale copilăriei, cum ar fi rujeola și scarlatina (patologie infecțioasă cauzată de streptococul grupului A și deosebit de contagioasă)
– ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge
– împiedică corpul să depoziteze prea multă grăsime
– favorizează pierderea în greutate
Chiar dacă este recomandat un consum de fructe de pădure în stare proaspătă, utilizarea produselor organice cum ar fi pudra de aronia oferă efectele curative dorite.
Cum să integrezi fructele Aronia în dieta ta?
Brut. Pot fi consumate proaspete sau uscate ca gustare, dar efectele lor de uscare ar putea să nu fie potrivite pentru toată lumea.
· Sucuri și piureuri. Boabele de aronia sau sucul lor pot fi combinate cu alte fructe, cum ar fi ananas, mere sau căpșuni, pentru a face o băutură răcoritoare.
· Gătit sub formă de pudră de aronia. O poți adăuga cu ușurință la brioșe, prăjituri și plăcinte.
· Gemuri și deserturi. Se amestecă fructele de pădure cu zahărul pentru a face diferite gemuri și delicii gustoase.
· Ceai, cafea și vin. Fructele de Aronia pot fi găsite ca ingredient în ceaiuri, vin și cafea.
· Boabele pot fi, de asemenea, luate ca supliment sub formă de pulbere sau capsule, cu recomandări de servire și dozare care variază în funcție de marcă. Capsulele pot fi fabricate din fructe de padure liofilizate sau extracte. Prin urmare, semnificația recomandărilor variază considerabil. Două studii efectuate la om asupra efectelor fructelor de pădure asupra sănătății inimii au folosit 300 mg din extract pe zi.
Cu toate acestea, deoarece suplimentele nu sunt (sau puțin) reglementate, este dificil să se identifice o doză recomandată sigură și terapeutică. Cu toate acestea, nu par să fi arătat efecte secundare, chiar și atunci când sunt luate în doze concentrate.