Angioplastia carotidiană este o procedură minim invazivă utilizată pentru a rezolva stenoza carotidiană, adică pentru a deschide arterele carotide (principalele vase de sânge care furnizează sânge către creier) îngustate sau blocate.[2] Această procedură are multiple beneficii, iar în continuare îți vom vorbi despre câteva dintre acestea.
1. Reduce riscul de accident vascular cerebral
Această intervenție minim invazivă îmbunătățește fluxul sangvin către creier, reducând astfel riscul formării cheagurilor de sânge care pot bloca arterele și provoca un accident vascular cerebral (AVC).[2]
Un accident vascular cerebral poate provoca leziuni ale creierului de durată, dizabilitate pe termen lung sau chiar moartea, fiind considerat o urgență medicală la fel de gravă ca infarctul miocardic. Este foarte important să se ia toate măsurile necesare pentru prevenirea acestuia sau, în cazul în care totuși se produce un AVC, să se intervină cât mai repede. Angioplastia carotidiană poate fi efectuată atât în scopul prevenirii AVC, cât și pentru tratarea acestuia.[3]
2. Nu necesită incizii sau anestezie generală
Angioplastia carotidiană se remarcă prin faptul că nu necesită incizii sau anestezie generală, oferind astfel multiple beneficii atât pentru pacient, cât și pentru echipa medicală implicată în intervenție.
În timpul acestei proceduri, un medic specialist va efectua o puncție la nivelul arterei femurale (zona inghinală) și va introduce un cateter (un tub subțire și flexibil) care apoi va fi ghidat cu ajutorul razelor X până la artera carotidă afectată. Apoi, se introduce un balon de mici dimensiuni la capătul cateterului, care se umflă pentru a deschide artera îngustată sau blocată. De multe ori, medicul poate decide să plaseze un stent – o structură mică, tubulară, de metal – în artera tratată. Stentul ajută la menținerea deschiderii arterei după procedura de angioplastie, prevenind astfel reapariția îngustării sau blocării arterei.[2] Mai multe informații despre rolul stentului de carotidă și prețul acestuia, precum și despre costul total al procedurii îți poate oferi medicul care o va efectua.
Cele mai citite articole
Revenind la beneficiile angioplastiei carotidiene, unul dintre principalele avantaje ale absenței inciziilor este recuperarea mai rapidă a pacientului. Fără incizii, timpul de vindecare este redus considerabil, iar pacientul poate reveni la activitățile normale într-un timp mai scurt. De asemenea, absența inciziilor reduce riscul de infecții postoperatorii, deoarece nu există răni deschise care să permită pătrunderea bacteriilor în organism.[2]
De asemenea, absența anesteziei generale aduce multiple beneficii. Procedura se desfășoară sub anestezie locală, ceea ce înseamnă că pacientul rămâne conștient pe parcursul intervenției, ceea ce permite comunicarea cu echipa medicală și o mai bună monitorizare a stării sale. De asemenea, anestezia generală poate prezenta riscuri și efecte secundare, iar evitarea acesteia reduce riscul de reacții adverse. Pacienții care suferă de comorbidități sau afecțiuni care pot face anestezia generală riscantă pot beneficia în mod deosebit de angioplastia carotidiană.[1][2]
3. Poate fi folosită inclusiv în acele cazuri în care intervențiile tradiționale sunt considerate prea riscante
Angioplastia carotidiană poate reprezenta o alternativă eficientă și sigură pentru pacienții cu risc înalt, care nu pot beneficia de intervențiile tradiționale precum endarterectomia carotidiană. Această procedură poate fi folosită în cazul pacienților cu afecțiuni medicale preexistente și care, în general, au un risc mai mare de complicații postoperatorii. De asemenea, angioplastia carotidiană poate fi o opțiune pentru pacienții care au suferit deja un accident vascular cerebral (AVC), o intervenție chirurgicală la gât sau carotidă ori au fost expuși la radiații în zona gâtului sau atunci când localizarea stenozei face mai dificilă rezolvarea sa prin endarterectomie.[1][2]
Este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre toate opțiunile de tratament disponibile și să ia în considerare beneficiile și riscurile fiecăreia înainte de a lua o decizie.
Angioplastia carotidiană este o procedură minim invazivă folosită în tratamentul stenozelor carotidiene, cu multiple beneficii pentru sănătatea pacienților, cum ar fi reducerea riscului de accident vascular cerebral și evitarea intervențiilor chirurgicale tradiționale care pot fi prea riscante. De asemenea, acest proces nu necesită incizii sau anestezie generală, ceea ce îl face mai puțin invaziv. Totuși, nu este complet lipsită de riscuri, nu poate elimina cauza inițială a stenozei și nici nu este o metodă de tratament potrivită pentru orice pacient. Numai un specialist îți poate spune dacă angioplastia carotidiană este sau nu cea mai bună opțiune de tratament pentru tine.
Bibliografie:
- „Angioplasty and Stent Placement – Carotid Artery”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2017, medlineplus.gov/ency/article/002953.htm. Accessed 29 Sept. 2023.
- „Carotid Angioplasty and Stenting”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/tests-procedures/carotid-angioplasty-and-stenting/about/pac-20385111. Accessed 29 Sept. 2023.
- „What Is a Stroke?”, National Heart, Lung and Blood Institute , 26 May 2023, www.nhlbi.nih.gov/health/stroke. Accessed 29 Sept. 2023.