Uleiurile esențiale pe înțelesul tuturor. Ce sunt, când le poti folosi și cum acționează?

Dacă ar fi să mă întrebi ce m-a făcut pe mine să iubesc uleiurile esențiale, ți-aș răspunde simplu: sunt esența esențelor plantelor. Iar eu iubesc natura și cred în puterea ei vindecătoare! Tot mai folosite, iubite și studiate, uleiurile esențiale sunt, fără îndoială, unul din remediile naturiste cu rezultate bune în reechilibrarea organismului și menținerea sănătății la orice vârstă. Unora le place să spună chiar că utilizarea uleiurilor esentiale este mai mult decât știință, este arta de a echilibra, armoniza și a promova sănătatea trupului, a minții și a spiritului.

Ce sunt uleiurile esențiale? 

Ca să răspundem la întrebarea aceasta, hai să ne uităm în istorie și să observăm că plantele au fost folosite de om, în scop terapeutic, încă de la începuturile timpurilor. Tehnologia disponibilă astăzi permite un proces superior de valorificare a proprietăților plantelor, proces prin care se obțin uleiurile esentiale sau uleiurile volatile, acestea fiind substanțe organice aromate care se găsesc în plante în mod natural. Poate nu ai știut, dar uleiurile esențiale fac parte din sistemul de apărare al plantelor, având rolul de a menține sănătatea plantei, de a atrage polenizatorii și de a ține la distanță dăunătorii.

Uleiurile reprezintă așadar „esența vindecătoare a plantelor”, acestea putând fi obținute din semințe, scoarță, rădăcini, frunze, tulpini, flori sau alte părti ale plantelor. Metoda de extracție poate fi: prin distilare, presare la rece, macerare, extragere cu ajutorul solventilor. Metoda de extracție determină și puritatea uleiului. Întotdeauna să cauți uleiuri obținute prin presarea la rece sau distilare la aburi reci întrucât păstrează intacte proprietățile plantei și implicit ale uleiului obținut, în timp ce metodele ce utilizează componente suplimentare pentru extracție precum macerarea (într-un ulei complementar) sau extragerea cu ajutorul solvenților, indică un grad scăzut de puritate.

Când poți folosi uleiuri esențiale?

Cele mai citite articole

Uleiurile pure, cu grad terapeutic testat, așa cum sunt uleiurile esențiale dōTERRA, sunt singurele care se pot ingera și singurele pe care le poți folosi în siguranță, cu ajutorul unei persoane specializate in domeniu, având beneficii extraordinare pentru sănătatea ta. Iată câteva moduri în care poți folosi uleiurile esențiale:

  • pentru scopuri ce țin de sănătatea fizică sau emoțională a ta sau a familiei tale (e știut că uleiurile influențează în același timp toate planurile: fizic, psihic, emoțional și spiritual).
  • pentru regenerare, întărire și echilibrare, fără efecte secundare (în foarte multe situații, una sau două picături de ulei essential, utilizate informat și responsabil, sunt suficiente pentru a obține efectul dorit).
  • atunci când dorești un remediu ușor de folosit (uleiurile esențiale sunt ușor de utilizat după un pic de (auto)educare în domeniu; există situații în care, chiar dacă nu alegem uleiul potrivit pentru un anumit scop, efectele lui benefice se resimt pe alte planuri sau rezolvă alte probleme).
  • atunci când dorești remedii cu viață lungă ( atunci când uleiurile esențiale sunt depozitate în sticle bine închise, în medii reci și uscate, ferite de lumină și căldură, viață lor este lungă).
  • fiecare utilizator de uleiuri esențiale pure are propria listă de motive, între care se regăsesc constant: întărirea organismului, evitarea efectelor secundare ale medicamentelor de sinteză, obținerea de efecte pe plan emotional, alegerea unui stil de viață cât mai natural etc. 

Cum acționează uleiurile esențiale?

Uleiurile esenţiale au capacitatea de a pătrunde în membrana celulară, trec chiar şi de membrana hematoencefalică, ajungând astfel în toate celulele corpului, unde susţin mecanismele proprii ale organismului de luptă cu bolile. Uleiurile esenţiale se absorb rapid:

  • 30 secunde de pe piele,
  • 20 minute ating nivelul celular,
  • 3-4 ore se elimină din organism, ca un nutrient.
    Efectele lor sunt astfel atât locale, cât şi sistemice.

De unde să începi?

Dacă te tentează să experimentezi efectul uleiurilor esențiale pure, doTERRA are pachetul perfect pentru un început reușit. Deși nevoile individuale diferă, există o serie de uleiuri esențiale care pot ajuta pe aproape oricine să atingă o stare de bine, în cel mai scurt timp posibil. Home Essentials Kit este un pachet doTERRA cu difuzor, care include multe dintre cele mai utilizate uleiuri esențiale și, așa cum îi spune și numele, este conceput pentru a-ți permite să te adresezi oricărei nevoi de sănătate, atât a ta cât și a celorlalți membri ai familiei tale. Home Essentials Kit conține sticluțe de 15 ml de ulei esential Lavender, Lemon, Peppermint, TeaTree, Oregano, Frankincense, Air, Zengest, On Guard, o sticlă de 5 ml de Deep Blue și un difuzor doTERRA Petal.

Un lucru este cert: dacă ții la sănătatea ta, o dată ce încerci uleiurile esențiale, acestea îți pot deveni cu adevărat… esențiale!

Cele mai citite articole