Odată cu debutul vremii reci se schimbă și garderoba noastră. Începem ca să purtăm geci de iarnă care să ne ferească de frig, cizme îmblănite, căciuli de lână și fulare.

De multe ori anotimpul hibernal apare pe neașteptate, așa, ca printr-o magie făcută de Zâna Gerului.

Te trezești într-o dimineață și când vrei să te uiți afară observi că geamurile sunt înghețate.

Și atunci probabil că asemeni multor altor proprietari de case și apartamente te întrebi ca în fiecare iarnă, precum un preșcolar, de ce îngheață ferestrele și cum poți ca să previi acest fenomen natural, cu care te confrunți anual? 

Mai mult decât atât, chiar și acum, în secolul 21, această problemă se referă nu numai la proprietarii de ferestre cu structuri din lemn vechi, ci și la ferestrele moderne cu geam termopan din profile de metal și sau plastic. 

De ce apare și ce trebuie să facem pentru a preveni înghețarea ferestrelor locuințelor noastre?

Pentru că geci groase pentru geamuri nu s-au inventat încă, este bine ca să știm de ce îngheață acestea și ce putem face pentru a nu mai avea neplăceri din această cauză.

Cele mai citite articole

Nu cu multe decenii în urmă, în case și apartamente erau montate ferestre exclusiv din lemn, care aveau o mulțime de dezavantaje: vara cadrele se uscau, iar iarna se umflau. Trebuiau vopsite în mod regulat, anual dacă era posibil, îndepărtându-se vopseaua veche și chitul crăpat. Urma apoi vopsitul cu produse care miroseau așa puternic încât îți mutau nasul din loc. Din fericire. ferestrele moderne cu geam termopan, indiferent de materialul din care sunt realizate ramele, fie că este vorba de un profil din PVC, aluminiu sau din lemn, sunt de o calitate mult mai bună. 

Cu toate acestea, nici ele nu sunt niciodată complet lipsite de problemele asociate cu înghețarea și aburirea geamurilor. Adesea, astfel de incidente apar ca urmare a unei încălcări a tehnologiei de fabricație sau a instalării incorecte a geamurilor termopan de către cine știe de Dorel care se pricepe la toate și la nimic. În acest caz, ferestrele pot rămâne umede atât pe vreme rece, cât și mai caldă.

De unde apare condensul?

Iată principalele motive pentru care ferestrele moderne pot ca să înghețe: 

  • nu există ventilație în cameră sau sistemul de climatizare este defect; 
  • temperatura camerei este prea scăzută comparativ cu aceea exterioară;
  • nu există o etanșeitate a ferestrei; 
  • nu s-a respectat procedura corectă de instalare a ferestrelor cu geam termopan.

Cu toate acestea, trebuie precizat faptul că o cantitate mică de condens nu înseamnă neapărat că produsul este defect. Ar trebui să se acorde atenție problemei condensului doar dacă apa curge de la ferestre pe pereți și dacă un strat de gheață apare pe rame.

Dacă ferestrele din casă îngheață, trebuie să faci următoarele: 

  • în primul rând, trebuie să verifici tirajul de ventilație; poate că problema poate fi rezolvată prin instalarea grilelor de ventilație cu deschideri mari;
  • să verifici integritatea garniturii de etanșare: poate că există ceva ce a rupt etanșeitatea; 
  • dacă nu este o bună circulație a aerului cald în încăpere din pricina draperiilor prea groase și chiar a perdelelor.

Dacă nu s-a rezolvat prin metode simple pe care le poți pune personal în practică, apelează la specialiști pentru a face o izolare corectă a ferestrelor, repararea sau chiar înlocuire a acestora, dacă este cazul. 

Cele mai citite articole