Top 15 cele mai apreciate branduri de haine

Moda s-a aflat pe un trend ascendent în ultimele decenii, doar cu câteva firme noi incluse în top, în timp ce casele de modă care au trecut testul timpului au continuat să domine piața.

Haute Couture este crearea de îmbrăcăminte rafinată făcută la comandă pentru clienți individuali de elită. Nu este mainstream, deoarece se folosesc materiale de cea mai bună calitate și cele mai rare disponibile, precum și o măiestrie personalizată.

În general, casele de modă care au mare succes angajează cele mai bune croitorese și trăiesc după standarde bine definite de către Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Aceste criterii sunt:

 • Design personalizat pentru clienții speciali;
 • Deținerea unui atelier la Paris, cu un personal cu normă întreagă de minimum 15 persoane;
 • Cel puțin 20 de angajați, personal tehnic, cu normă întreagă în cel puțin un atelier;
 • Prezentarea publică a unei colecții de 50 de piese de îmbrăcăminte de zi și de seară de două ori pe an (ianuarie și iulie) într-una dintre capitalele modei ale lumii (Paris, Milano, Londra, New York sau Tokyo).

Acesta este unul dintre motivele pentru care este foarte dificil, dacă nu aproape imposibil, pentru firmele noi să pătrundă pe această piață a modei de calitate.

În ciuda incertitudinii în care se află situația lumii în acest moment, sectorul modei nu a suferit un impact major. Majoritatea designerilor incluși în topul nostru au sediul în Europa.

Iată, conform luxatic.com, care sunt cele mai apreciate 15 branduri de îmbrăcăminte din lume:

15. Dolce și Gabbana

Designerii Domenico Dolce și Stefano Gabbana au fondat această casă de modă în 1985. Ei creează o varietate de produse precum îmbrăcăminte, parfum, genți, încălțăminte, produse cosmetice și bijuterii.

 • Inspirația lor este un stil de viață mediteranean și un mod de viață tineresc, ceea ce face ca brandul lor să fie mai accesibil.

14. Burberry

Această legendară casă de modă de lux din Londra a fost fondată în 1856 de Thomas Burberry.

 • Cunoscută în întreaga lume pentru designul considerat marcă înregistrată, această casă de modă creează îmbrăcăminte ready to wear, eșarfe de cașmir, articole din piele și produse cosmetice.

13. Valentino

Valentino Garavani este numele din spatele acestui brand legendar pe care l-a creat în 1960, după ce a lucrat ca ucenic designer la Paris. Semnătura lui Valentino RED este ceea ce îl face să iasă cu adevărat în evidență față de ceilalți designeri de modă.

 • Adresându-se în principal femeilor, acest conglomerat a fost achiziționat de Qatar în 2012 prin Mayhoola for Investments S.P.C. pentru 700 de milioane de euro.

12. Off-White

Fondată în 2012 de designerul de modă și antreprenorul american DJ Virgil Abloh, casa de modă Off-white este o marcă de lux cu sediul în Milano, Italia. Cu ingeniozitatea și talentul său incontestabil, Virgil Abloh a integrat creațiile haute couture pe piața mainstream.

 • Director artistic la Louis Vuitton din martie 2018, acest geniu creativ colaborează cu numeroase branduri de la sosirea sa pe scenă. Cel mai popular articol al casei de modă Off-White sunt pantofii.

11. Givenchy

Renumită la nivel mondial pentru colecția de modă pentru bărbați și femei, Givenchy a fost ambasadorul eleganței și rafinamentului din 1952.

 • Cu un stil de haine șic atemporale, dar casual, Givenchy a devenit un imperiu vestimentar, al parfumurilor și cosmeticelor datorită lui Hubert de Givenchy, care a insistat asupra standardelor înalte încă de la sosirea sa pe scenă. Prietenia sa cu Audrey Hepurn a crescut popularitatea mărcii până în prezent.

10. Balenciaga

Cele mai citite articole

Această casă de modă de lux spaniolă a fost fondată în San Sebastian în 1917 de talentatul designer Cristobal Balenciaga.

 • Datorită standardelor sale fără compromisuri, a fost numit „stăpânul tuturor” de Christian Dior. Astăzi, directorul de creație al Balenciaga este designerul georgian Demna Gvasalia.

9. Yves Saint Laurent

Înființată în 1961 de Yves Saint Laurent și partenerul său Pierre Berge, casa franceză de haute couture a devenit faimoasă pentru fracurile sale emblematice pentru femei.

 • Casa de modă a cunoscut o nouă viață în 2015 sub fostul director artistic Hedi Slimane, care a adus o altă abordare stilului clasic.

8. Prada

Casa de modă Prada S.p.A. a fost fondată în Italia în 1913 de Mario Prada și de atunci a rămas în familie, condusă de nepoata sa Miuccia Prada din 1978.

 • Ea a dus mai departe faima Prada datorită designurilor sale minimaliste și creării genților marcă înregistrată.

7. Fendi

O altă putere italiană a modei, Fendi a fost creată în 1925 de duo-ul italian Adele și Edoardo Fendi.

 • Acest brand de lux și-a câștigat popularitatea în anii 1960, când Karl Lagerfeld a creat logo-ul FF (fun fur – blană falsă), care este recunoscut oriunde te-ai afla în lume.

6. Dior

În primul rând un brand de lux de îmbrăcăminte pentru femei, Dior a fost fondat la Paris în 1946 de către designerul de modă Christian Dior. Astăzi, Casa Dior este deținută de Groupe Arnault, iar cel mai recent CEO al său este Sidney Toledano, care deține această funcție din 2015.

 • Dior a angajat mulți designeri de la moartea fondatorului său în 1954, Maria Grazia Chiuri fiind cea mai recentă achiziție.

5. Hermes

Casa de modă Hermes a fost fondată pentru prima dată de Thierry Hermes în 1837 ca Hermes International. Când auziți numele Hermes, vă vine automat în minte un anume obiect vestimentar – ​​eșarfa.

 • Geanta lor Birkin a fost, de asemenea, piesa lor cea mai emblematică din 1984 și a fost cea mai căutată geantă de mână din lume, cu liste lungi de așteptare. Inutil să spunem că nu este un articol de masă și doar câțiva oameni își pot permite să dețină  astfel de genți. 

4. Versace

Gianni Versace a fost fondatorul acestui puternic brand de couture italian în 1978 la Milano. El a adus involuntar și mai multă faimă casei sale de modă în 1997, când a fost asasinat.

 • Sora lui, Donatella a preluat afacerea de familie de atunci și a dus mai departe greaua moștenire de-a lungul deceniilor.

3. Louis Vuitton

Una dintre cele mai vechi case de modă din lume, Louis Vuitton a fost fondată în 1854 de designerul și omul de afaceri francez Louis Vuitton. Articolele lor din piele au fost întotdeauna foarte elegante și populare până astăzi.

 • Și-au extins piața cu alte accesorii luxoase, cum ar fi bijuterii, ochelari de soare, pantofi și articole de papetărie.

2. Gucci

Guccio Gucci a fondat această renumită casă de modă de lux italiană în Toscana încă din 1921. Designul lor este atât de tipic italian și este recunoscut în întreaga lume, cu atât de multe articole scumpe căutate.

 • Kering este proprietarul actual al celebrului brand, iar directorul său de creație este Alessandro Michele. De-a lungul deceniilor, această casă de modă a avut parte și de controverse, ceea ce probabil a salvat compania.
 1. Chanel

Fondată în 1910, la Paris, de Gabrielle Coco Chanel, aceasta este de departe cea mai populară casă de modă de lux din lume. Chanel emană eleganță și clasă prin design-urile sale clasice minimaliste.

Parfumul marcă înregistrată, Chanel nr.5, este probabil cel mai faimos parfum din lume, iar logo-ul CC creat de însăși Coco Chanel, în 1925, a făcut brandul ceea ce este astăzi. 

 • Datorită geniului lui Karl Lagerfeld, casa de modă a fost salvată în 1983, când acesta a devenit designerul șef al mărcii, funcție pe care a ocupat-o până la moartea sa, în 2019.

Cele mai citite articole