Ce rucsac de scoala sa alegi in functie de varsta copilului?

Rucsacul este unul dintre elementele de baza ale echipamentului fiecarui elev. Alegerea celui potrivit ramane intotdeauna o provocare pentru majoritatea parintilor in fata unui numar nelimitat de modele si dimensiuni. Decizia de a cumpara un rucsac potrivit varstei, inaltimii, greutatii si preferintelor copilului nu este atat de dificila, insa alegerea gresita poate afecta confortul, siguranta si chiar sanatatea copilului. 

Merita amintit ca structura corpului si postura tinerilor tocmai se contureaza. Doar un ghiozdan adaptat varstei si greutatii va fi propice unei dezvoltari adecvate. Profilarea corecta, intaririle in zona spatelui si prezenta centurii de sold vor ajuta la prevenirea supraincarcarii excesive a coloanei vertebrale si a umerilor.  

Un rucsac  neadaptat varstei poate duce la dureri de spate si chiar la defecte de postura. In timp ce elevii de clasa I vor alege, cel mai probabil, modele de ghiozdane cu eroii din basm, elevii mai mari prefera modele mai „adulte” – monocolore, cu modele geometrice, carouri, broderii subtile. Pe langa caracteristicile care asigura siguranta, rucsacul ar trebui sa contina tot echipamentul scolar necesar, inclusiv: carti, caiete, o trusa pentru creioane, pachetelul de pranz si alte necesitati ale elevilor. 

Care este limita de greutate pentru un rucsac de scoala? 

Conform recomandarilor Ministerului Educatiei Nationale, tot echipamentul scolar zilnic al unui elev de scoala primara nu trebuie sa depaseasca 10% -15% din greutatea acestuia. Prin urmare, un copil care cantareste aproximativ 30 de kilograme nu ar trebui sa poarte un rucsac de scoala mai greu de 3 – 4,5 kilograme. 

Cele mai citite articole

Din pacate, aceasta norma este de obicei depasita, ceea ce are un efect dureros asupra celor mai tineri. Din fericire, tot mai multe scoli ofera elevilor lor acces la dulapuri si incaperi unde isi pot depozita rechizitele. Insa acest lucru nu se intampla mereu. Instalarea dulapurilor scolare este unul dintre acele subiecte care ar trebui sa fie intotdeauna aduse in discutie la o sedinta a scolii. 

De asemenea, parintii ar trebui sa aleaga modele de ghiozdane mai usoare, care sa nu constituie o povara suplimentara. Pentru copiii mai mici din clasele 0-3, se vor alege modele care cantaresc mai putin de 1 kilogram (fara echipament).  

Cum alegi rucsacul potrivit?  

Cand parintii cauta un rucsac potrivit pentru copilul lor, se confrunta cu o dilema – un ghiozdan sau un rucsac? Ghiozdanele vor fi o alegere excelenta pentru elevii din primii ani de scoala primara. Constructia lor este mult mai rigida decat a rucsacilor clasici, asa ca ajuta la mentinerea pozitiei corecte (dreapta) a corpului. 

Datorita structurii lor dure, sunt foarte stabile. Singurul dezavantaj este greutatea lor, sunt ceva mai grei decat rucsacii, dar ofera o amortizare incomparabil mai buna si un confort la purtare. O alternativa la ghiozdanele de scoala vor fi, desigur, rucsacii, care sunt mult mai usori datorita structurii lor moi. 

Marimea rucsacului, lungimea si latimea acestuia, trebuie ajustate in functie de inaltimea si corpul copilului: latimea trebuie sa corespunda cu latimea spatelui, iar lungimea trebuie sa fie intre umeri si spatele inferior al copilului. Rucsacul trebuie sa se potriveasca perfect pe spatele copilului, astfel incat greutatea tuturor echipamentelor scolare sa fie distribuita uniform si nu numai pe umeri. 

Cele mai citite articole