Conteaza cum te imbraci, daca nu te vede nimeni?

Exista chiar motive psihologice reale pentru care, o data imbracate pentru orele de munca, ne simtim pregatiti sa luam viata in piept. Toate stau sub titulatura Enclothed Cognition, un domeniu nou de psihologie sociala care studiaza felul in care hainele ne influenteaza starea de spirit.

Este vorba de asa-numitele senzatii psiho-corporale, insotite de modificari comportamentale. Altfel spus, procesul de imbracare si hainele alese ne pregatesc mental, fizic si sufleteste fie pentru o zi productiva si plina, fie pentru o zi de leneveala pe canapea. In situatia unui interviu de angajare, ca sa dau doar un mic exemplu, atentia si performanta ne vor fi la cote minime daca ne prezentam in tricou si pantaloni de training, spre deosebire de a ne prezenta imbracate intr-o tinuta structurata.

Cele mai citite articole

Nu vorbesc aici despre adecvare la context si coduri vestimentare profesionale, acelea sunt implicite. Insa un sacou sau o rochie de birou ne dau aplomb. Ne simtim sustinute de linia clara a hainei, de tesatura ei limitativa. Corpul ne e activat, coloana vertebrala indreptata, simturile sunt treze. Idem in cazul altor contexte iesite din comun: o prima intalnire romantica, un discurs in fata publicului…

Sursa stylediary.ro

Cele mai citite articole