Existenţa zecilor de modele de bărci gonflabile sau pneumatice în magazinele de specialitate ar putea, la prima vedere să îi deruteze pe cumpărători. Ulterior, după o analizare atentă a modelelor, după ce ofertele se concretizează cu specificaţii cât mai clare, luarea unei astfel de decizii nu mai este dificilă. Pentru a afla tipul de barcă necesar, va trebui ca potenţialii cumpărători să analizeze caracteristicile cu mare atenţie, astfel încât să identifice modelul perfect.

Tipul bărcii pneumatice, în funcţie de utilizare

Bărcile folosesc, în general cât mai mult spaţiu disponibil în funcţie de destinaţia pentru care sunt concepute, astfel încât există o diferenţă majoră de structură şi de dimensiuni, de la un model la altul. Principalele tipuri de bărci pneumatice sunt:

  • bărcile gonflabile pentru pescuit, perfecte atât pentru pescarii începători, cât şi pentru cei cu experienţă. Acestea sunt uşor de folosit, portabile, pot fi folosite pentru pescuit sau plimbările cu cei dragi. Aşadar, există bărci gonflabile de pescuit pentru apă sărată, dulce, profesioniste sau cu utilizare deschisă;
  • bărcile gonflabile pentru rafting, ideale pentru echipe de până la 8 persoane sau 12 persoane care adoră unul din cele mai populare sporturi acvatice outdoor, raftingul;
  • caiacul gonflabil, uşor de depozitat şi de transportat, care poate fi umflat sau dezumflat rapid cu o pompă. Este o barcă rezistenta, durabilă, are o greutate foarte mică şi poate fi folosită pentru plimbări sau pescuit.

Bărci pneumatice cu motor sau cu vâsle?

Există pe piaţa modele de bărci pneumatice cu motor sau cu vâsle. Cele cu vâsle sunt ideale pentru cei care adoră să exploreze împrejurimile şi să se relaxeze pe apă, fiind confortabile, economice, însă presupun mult efort. 

Cele mai citite articole

Pe de altă parte, bărcile pneumatice cu motor sunt perfecte pentru plimbările în largul mării în siguranţă. Este important ca utilizatorii să se ţină cont de greutatea maximă admisă şi dacă îşi doresc o barcă cu motor inboard sau outboard, în funcţie de preferinţe.

Materialul din care este realizată barca pneumatică garantează durabilitatea acesteia

Un aspect esenţial ce trebuie verificat cu atenţie este legat de materialul din care este fabricată barca pneumatică, întrucât influenţează durabilitatea ambarcaţiunii şi rezistenţa la factorii de mediu. Cele mai populare modele sunt cele din hypalon sau PVC şi poliester fiecare având următoarele avantaje şi caracteristici:

  • hypalonul este un material rezistent la razele UV şi la şocuri, îşi păstrează caractristicile la un interval de temperatură extins şi necesită un buget mai generos;
  • combinaţia dintre PVC şi poliester este foarte rezistentă la abraziune şi la factorii climatici, bărcile fiind modele populare, atât pentru cei care doresc bărci de pescuit cât şi de plimbare;
  • vinilul este un material care asigură rezistenta şi durabilitatea sporită, fiind sigure, confortabile şi accesibile ca şi preţ.

Nu în ultimul rând, în alegerea bărcii pneumatice este foarte importantă încărcătura maximă admisă şi compartimentarea bărcii, numărul de persoane ce pot sta în ea în acelaşi timp. 

Cele mai citite articole