Deşi au fost contestate îndelung, fructele exotice sunt acum recomandate de către specialiştii în nutriţie tuturor celor care pun accent pe starea lor de sănătate, celor care vor să îşi îmbunătăţească starea de spirit, să aibă o dietă echilibrată şi să se simtă bine în pielea lor. Din categoria fructe exotice nu fac parte numai mango, bananele, kiwi şi portocalele. Şi fructele de aronia, din ce în ce mai cunoscute în ţară, precum şi fructele mai puţin cunoscute venind din meleaguri îndepărtate pot fi consumate, fiind parfumate şi bogate în elemente sănătoase.

Ce este aronia şi de ce este considerat un fruct exotic?

La întrebarea ce este aronia, răspunsul este unul destul de simplu: fructele de aronia sunt catalogate ca fiind unele din cele mai sănătoase fructe, aduse din Statele Unite ale Americii, adaptate climei din România şi crescute în cele mai ecologice condiţii. Graţie cantităţii bogate de vitamine, de minerale şi de antioxidanţi, aceste fructe sunt foarte benefice în prevenirea şi tratarea a peste 100 de afecţiuni. Dacă sunt consumate regulat, aceste fructe exotice reduc riscul de apariţie a cancerului, scad tensiunea arterială, întăresc sistemul imunitar şi aduc numeroase beneficii pentru un corp şi o minte sănătoasă.

Cele mai citite articole

Aronia sunt acele fructe negre, mov sau roşii ale arbustului cu acelaşi nume, descoperite pentru prima dată în America de Nord, unde erau folosite în diferite triburi ca şi tratament împotriva răcelilor. Acum, aceste fructe exotice sunt consumate în întreaga lume, sub formă de sirop, pudră, în forma lor naturală, proaspete sau congelate, fiind preferate pentru gustul lor amar şi stringent, combinat cu dulceaţă atunci când sunt coapte. Aronia este bogată în vitamina C, E, K şi A, dar şi în vitamina P, Q şi în minerale precum potasiu, fier, calciu, zinc, mangan şi magneziu.

Alte fructe exotice renumite pentru calităţile, gustul şi proprietăţile lor

În afară de aronia, există şi alet fructe exotice renumite în întreaga lume pentru proprietăţile lor, pentru vitaminele şi mineralele pe care le conţin, dar şi pentru gustul lor deosebit. Acestea sunt:

  • bananele, cu o valoare nutritivă foarte mare, recomandate oamenilor de toate vârstele, de la bebeluşi până la bătrâni, o sursă bună de vitamine şi de fibre;
  • guavele, originare din partea tropicală a Americii, răspândită în întreaga lume, un tufiş fructifer recoltat un timp îndelungat de indigenii din Argentina. Guavele au un gust dulce, o pulpă granulară, o sursă de substanţe nutritive excelentă şi de vitamine, fier, calciu şi fosfor;
  • smochinele, cultivate cu succes şi în România, fiind o sursă bună de energie, bogate în fibre, în fructoza, fiind folosite ca şi umplutura în diferite produse de patiserie;
  • portocalele roşii de Sicilia, care diferă de portocalele simple, fiind cultivate pe terenuri fertile itinse, caracterizate printr-un gust acid şi prin proprietatea interesant de a proteja ADN-ul de deteriorarea oxidativă şi de reducere a riscului bolilor cardiovasculare;
  • kaki, un fruct cultivat şi în Europa, adus din China, de un roşu intens, o aromă de caramel, care nu conţine seminţe şi este uşor de curăţat.

Cele mai citite articole